Передплата 2024 ВЗ

В Україні відзначають День кримськотатарського прапору

  • 26.06.2016, 09:23
  • 604

26 червня кримськотатарський народ відзначає День національного прапору. Це свято започаткували у 2009 році. 

Датою святкування обрали день другого Курултаю (з’їзду) кримськотатарського народу, який відбувся у 1992 році, через 74 роки після Бахчисарайського Курултаю. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий з'їздом кримських татар у 1917 році, відразу після Лютневої революції, передає Громадське.

Кримськотатарський національний прапор становить собою полотнище блакитного кольору з жовтою емблемою терезів — тамгою — родовим знаком династії кримських ханів Гіреїв (або Гераїв) у верхньому лівому кутку. Тамга, як терези, означає справедливість, а блакитний колір — традиційний для тюркських народів колір, що символізує чисте небо і свободу.

Напередодні, 25 червня, до Києва привезли з Туреччини кримськотатарський прапор завдовжки майже 40 метрів. Його планують урочисто пронести від Хрещатику до Майдану Незалежності.

Як відомо, Верховна Рада України оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Схожі новини