Передплата 2024 «Добра кухня»

Названа причина масового вимирання тварин у Патагонії

  • 19.06.2016, 12:32
  • 1 371

Науковці назвали основну причину вимирання тварин у Патагонії.

Про це повідомляє Science Advances.

Причиною масового вимирання тварин і зниження біорізноманіття Патагонії під час пізнього плейстоцену (11-60 тисяч років тому) стало антропогенний вплив і потепління клімату.

Фахівців зацікавило питання про головні чинники, що вплинули на масове вимирання тварин в Патагонії. За часом масове вимирання збігається з появою людей і початком потепління клімату. Дослідження вчених показало, що одного антропогенного чинника недостатньо для загибелі організмів.

Для цього міжнародна група експертів проаналізувала колекцію мітохондріальної ДНК, знайденої в кістках і зубах представників древньої фауни Патагонії. Учені виявили кілька невідомих раніше генетичних характеристик тварин, зокрема нові викопні види верблюжих і підвиди гігантських південноамериканських ягуарів.

Аналіз даних дозволив виявити короткий період часу (кілька сотень років приблизно 12 тисяч років тому), по завершенні якого біорізноманіття Патагонії різко скоротилося. Це відбулося через три тисячі років після появи першої людини в регіоні і за часом збіглося з початком кліматичних змін.

Схожі новини