Передплата 2024 «Добре здоров’я»

13 червня у Львівській філармонії - зустріч-дискусія з маестро Євгеном Станковичем

  • 09.06.2016, 13:42
  • 1 533

У понеділок, 13 червня, у Львівській обласній філармонії (вул. П. Чайковського, 7) відбудеться відкрита зустріч-дискусія з відомим українським композитором, лауреатом Шевченківської премії, Героєм України Євгеном Станковичем. Початок зустрічі зі знаменитим маестро, яка проходитиме на камерній сцені Філармонії, – об 11:00. Вхід - вільний.

13 червня у Львівській філармонії - зустріч-дискусія з маестро Євгеном Станковичем
13 червня у Львівській філармонії - зустріч-дискусія з маестро Євгеном Станковичем

Напередодні цієї зустрічі у Львівській філармонії, на заключному концерті XXXV Фестивалю музичного мистецтва «Віртуози», прозвучить львівська прем'єра Третього концерту для скрипки з оркестром Євгена Станковича. Цей твір композитор написав у 2015 році для скрипаля Валерія Соколова, який, попри молодий вік, уже став знаменитістю і героєм документального фільму, який про нього зняв французький режисер Бруно Монсенжон.

На зустрічі з Євгеном Станковичем 13 червня також будуть присутні виконавці твору-прем’єри: Валерій Соколов (скрипка) та Віктор Плоскіна (диригент). Модеруватиме дискусію львівська композиторка Богдана Фроляк.

Довідка. Твори Євгена Станковича звучали у концертних залах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Китаю, Філіппін, у країнах Східної Європи. У січні 1992 року Станкович був головою журі І Міжнародного фестивалю сучасної музики в Канаді. У 1996-му він був композитором-в-резиденції кантона Берн (Швейцарія).

Ключовими рисами почерку маестро Станковича є витончена, поліфонічна оркестрова фактура, особлива увага до тембру, а також глибока експресивність. Його камерна симфонія № 3, написана у 1982 році, увійшла в десятку найкращих творів світу ЮНЕСКО за 1985 р.

Євген Станкович є автором шести симфоній, дев'яти камерних симфоній, двох опер, шести балетів, цілої низки вокально-симфонічних творів (зокрема, «Панахида за померлими з голоду» на текст Дмитра Павличка), камерної музики, музики до шести спектаклів та понад 100 кінофільмів.

Євген Станкович багато років очолював Спілку композиторів України, є членом Комітету Національної премії ім. Т. Шевченка. Композиції Євгена Станковича випускали на записах такі компанії, як «Мелодія», «Аналекта», «ЕйЕсВі» та «Наксос».

Схожі новини