Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові російського шпигуна засудили на 10 років позбавлення волі

  • 03.06.2016, 16:25
  • 1 248

Військового Російської Федерації, уродженця Львова, який шпигував на користь країни-агресора, засудили до десяти років позбавлення волі.

Апеляційний суд Львівської області своєю ухвалою від 26 травня залишив без змін вирок Шевченківського районного суду м. Львова від 11 лютого 2016 року і засудив громадянина Російської Федерації, який виконував завдання головного розвідувального управління Генерального штабу російського міністерства оборони на 10 років.

Як передає прес-служба УСБ України у Львівській області, іноземного агента затримали ще у липні 2014 року у Львові. Він збирав інформацію про дислокацію та переміщення військової техніки на території регіону, яку збирався передавати російським кураторам.

За даними СБУ, чоловік є уродженцем Львова. Був кадровим військовим, після розпаду СРСР залишився проходити службу на території Росії та прийняв її громадянство. Після виходу на пенсію через матеріальні труднощі погодився на пропозицію російської спецслужби виїхати до Львова в якості «законсервованого» агента.

Він повернувся до рідного міста у 2012 році. Причиною називав бажання доглядати за старою матір’ю та організувати у Львові бізнес. Проте реальним джерелом його доходу були виплати від спецслужб РФ.

Відколи на сході України почались бойові дії, шпигун розпочати збір секретної інформації через старі зв’язки в українських військових колах. Передачу даних, за задумом кураторів, він мав здійснювати через дружину, яка була в окупованому Криму.

Агент почав підшукувати інформаторів, обіцяючи потенційним зрадникам грошову винагороду, але його викрили працівники СБ України.

Як йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень, суд визнав громадянина Росії винним у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 114 (шпигунство), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), а також за ч.1 ст. 263 (носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї) КК України. За першими двома статтями суд призначив винному 10 років позбавлення волі, а за зберігання зброї ― 4 роки, але шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим суд визначив остаточне покарання ― 10 років позбавлення волі.

Схожі новини