Передплата 2024 «Добра кухня»

Словацьку антивірусну компанію ESET викрили у співпраці з терористами Донбасу

  • 01.06.2016, 20:23
  • 3 239

Іnformnapalm стверджує, що антивірусній компанії зійшло з рук сприяння терористам і захист систем російських бойовиків від українських кібератак.

Cловацька компанія ESET допомогла терористам Донбасу, провівши аудит і опублікувавши звіт про кібершпигунство з боку українських спецслужб за владою так званих «ДНР» і «ЛНР». Причому, це була ініціатива не російського дистриб'ютора, а центрального офісу антивірусної компанії в Братиславі. Точніше, російського фахівця, який давно обжився в штаб-квартирі ESET. Про це повідомляє Інфонапалм.

Згідно з повідомленням, МЗС України, ЗМІ та інші офіційні особи, на жаль, не відреагували на цей інцидент. Таким чином, антивірусній компанії зійшло з рук сприяння терористам і захист систем російських бойовиків від українських кібератак.

Буквально за кілька днів до скандального звіту ESET, до 9 травня українські хакери з кібер-альянсу FalconsFlame та Trinityзламали 9 офіційних сайтів терористичного анклаву «ДНР» та кілька пропагандистських ресурсів проросійських бойовиків. Через кілька днів у блозі ESET на відомому ресурсі habrahabr.ru, який російський офіс позиціонує як офіційний блог компанії, було розміщено прес-реліз з дослідженням про кібершпигунство за “ополченцями”.

«Основною метою Прикормки були ополченці на сході України», - йшлося в прес-релізі.

Згодом статтю “підчистили”, злякавшись резонансу, про що повідомив провідний вірусний аналітик ESET у Росії Артем Баранов:

Очевидно, що своє дослідження антивірусна компанія ESET зробила на основі даних, які надали їм представники терористів “ДНР” та “ЛНР”. Інакше звідки у ESET можуть бути конкретні теми листів і документи в застосунку. Нижче фрагмент із дослідження, адаптованого компанією ESET на українську мову:

На особливу увагу заслуговує автор дослідження ESET — Антон Черепанов, спеціаліст словацького офісу. Його профіль у соцмережах не виявлено, є тільки твіттер-аккаунт. А на його профілі в LinkedIn вказано, що у 2009 році він закінчив Південно-Уральський державний університет (м. Челябінськ, Росія).

Черепанов не просто написав дослідження, але й виступив із доповіддю на цю тему на форумі Positive Hack Days, який проходив 17-18 травня в Москві. Тобто, спеціаліст активно просуває в маси, як за “бідними ополченцями” (читай — терористами) ведуть кіберстеження українські спецслужби.

У Міжнародній активістській мережі Інфонапалм зазначають, що антивірусна компанія, яка має доступ до об’єктів державної ваги, стає дуже небезпечною, якщо в її процеси втручаються «треті особи».

«Так, Євген Касперський у 1987 році закінчив факультет Вищої школи КДБ, а з 2012 року, за інформацією Bloomberg, зв’язки “Лабораторії Касперського” з російськими спецслужбами різко посилилися. Не дивно, що Петро Порошенко у 2015 році підписав Указ про заборону використовувати в держзакладах російську “Лабораторію Касперського” та “Доктора Web”. Підстави для введення санкцій проти російських антивірусників підходять і для компанії ESET», - наголошує міжнародна мережа.

Також повідомляється, що антивірус Nod32 від ESET наразі встановлено в 75% держзакладів України.

Джерело: Тексти , Informnapalm

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень