Передплата 2024 «Добра кухня»

Міністр освіти розповіла про особливості держзамовлення цьогоріч

  • 31.05.2016, 14:14
  • 1 104

Абітурієнтів чекає різке зростання замовлення на спеціалістів у сфері ІТ і скорочення на економістів та правників.

Міністерство освіти та науки запланувало цьогоріч скоригувати принципи розподілу державного замовлення у вищих навчальних закладах. Про це під час прес-конференції у понеділок, 31 травня, розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Для нас є дуже важливим відреагувати на потреби ринку праці, які більш-менш прогнозовані. Зокрема, у сфері ІТ у нас різко зросте державне замовлення. Ми пропонуємо понад тисячу місць державного замовлення додатково на ІТ-спеціальності. Це дуже важливо. І на це є потреба у ринку праці. Скорочується державне замовлення на правників, економістів», - сказала Гриневич.

За її словами, також відбудуться зміни у державному замовленні відповідно до того, як на них реагуватиме і сам абітурієнт. Гриневич уточнила, якщо раніше переважно замовлення розподілялося виключно у ручному режимі між університетами, то зараз місце держзамовлення закріплене за абітурієнтом з високими балами ЗНО. Однак при цьому на кожну спеціальність є визначений обсяг місць держзамовлення.

«У цій вступній кампанії ми визначаємо мінімальний і максимальний поріг державного замовлення для вищих навчальних закладів. Наприклад, якщо наші абітурієнти з високими балами ЗНО будуть обирати якийсь певний вищий навчальний заклад, то він зможе мати можливість трохи збільшити своє державне замовлення - коли вони приходять з цими місцями державного замовлення у цей вищий навчальний заклад. Але це також буде обмежуватися - не більше ніж 25% від того порогу держзамовлення, який був попередньо визначений для абітурієнтів», - уточнила міністр.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини