Передплата 2024 ВЗ

Парламентська асамблея НАТО закликала бути готовими до відповіді на загрозу російської агресії

  • 31.05.2016, 12:13
  • 704

Парламентська асамблея НАТО закликала членів Альянсу бути готовими до відповіді на «потенційну загрозу» російської агресії.

Асамблея одноголосно прийняла декларацію за підсумками триденного засідання в Тирані, напередодні липневого саміту НАТО у Варшаві, повідомив «Голос Америки».

«Виклик, що йде від Росії — реальний і серйозний», — заявив голова асамблеї американський конгресмен Майкл Тернер.

У декларації висловлюється жаль з приводу «використання Росією сили проти її сусідів і спроб залякування союзників по НАТО». У документі сказано, що «у НАТО не залишається іншого вибору, окрім як розглядати перспективи агресивних дій Росії проти члена альянсу, як потенційну загрозу і приймати зважені, пропорційні заходи».

Декларація асамблеї також закликає союзників по НАТО «надати гарантії» членам альянсу, які відчувають, що їх безпека перебуває під загрозою, особливо на східному і південному флангах НАТО.

На саміті у Варшаві лідери НАТО офіційно затвердять перебудову Альянсу шляхом розміщення додаткових військ в східноєвропейських країнах-членах НАТО в рамках стратегії «стримування і діалогу».

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг висловив схожу з Парламентською асамблеєю позицію під час візиту до Польщі в понеділок. Виступаючи у Варшаві, він сказав, що НАТО направляє «чіткий сигнал будь-якому потенційному супротивникові, що атака на Польщу буде розглядатися, як атака на весь альянс».

Схожі новини