Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Альпіністка померла на Евересті за 15 хвилин після сходження чоловіка

  • 30.05.2016, 20:11
  • 3 598

Лектор університету з Австралії та альпініст-любитель Марія Стридом, яка загинула під час сходження на Еверест, померла лише після того, як дочекалася сходження свого чоловіка Роберта Гропела.

Альпіністка померла на Евересті за 15 хвилин після сходження чоловіка
Альпіністка померла на Евересті за 15 хвилин після сходження чоловіка

Про смерть жінки повідомляли ще минулого тижня, однак нині її чоловік повідомив подробиці того, що сталося на найвищій вершині світу 20 травня.

Марія відчула себе погано, не дійшовши до верхівки гори зовсім трохи, пише The Guardian.

Я запитав її: ти не проти, якщо я піднімуся? І вона відповіла: Так, ти йди, я зачекаю на тебе тут.

Тоді він ще не підозрював, що станеться за 15 хвилин по тому.

“Коли я піднявся на вершину Джомолунгми, зрозумів, що нічого особливого не відбулося, бо я опинився там без своєї дружини. Я просто збігав угору й донизу, і це нічого для мене не означало”.

34-річня жінка відчула себе погано на висоті 8850 метрів. Це були симптоми висотної хвороби. На шляху з гори вона не змогла йти, а потім і говорити.

Із допомогою ліків та додаткового кисню вдалося трохи покращити її стан, тож пара продовжила спуск. Однак Марія раптово впала і вже не піднялася.

“Я її чоловік. Це моя робота — захищати мою жінку і доправити її додому. Я не впорався, тому природно звинувачую себе у всьому, що сталося. Я досі не можу дивитися на жодну з її фотографій, бо вони розбивають мені серце”, — розповів чоловік.

Марія Стридом була викладачем фінансів в університеті Монаш. Її чоловік Роберт Гропел працює ветеринаром. Пара сповідувала веганство. Вони прагнули підкорити найвищу гору на кожному континенті.

“Ми хочемо довести, що вегани можуть зробити усе, що завгодно, і навіть більше”, —казала Марія ще у березні.

Інші альпіністи принесли тіло жінки до другого табору, звідки його забрав рятувальний вертоліт.

Раніше телеканал Fox8 повідомляв, що матір загиблої дізналась про трагедію з новин, побачивши прізвище своєї родини у заголовку.

Спочатку жінка стежила за сходженням доньки за супутниковими даними, які дівчина передавала з телефону, відзначаючи свої координати. Потім передача даних припинилась.

Джерело: life.pravda.com.ua

Схожі новини