Передплата 2024 «Добра кухня»

Російським чиновникам і військовим можуть заборонити використовувати WhatsApp, Viber, Gmail і Skype

  • 30.05.2016, 11:05
  • 648

Мінекономіки РФ пропонує заборонити чиновникам та іншим військовим вести службове листування через мобільні додатки іноземних розробників.

Обмеження можуть стосуватися електронної пошти Gmail від Google і популярних месенджерів WhatsApp, Viber, Skype і Telegram.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це пише російський"Коммерсант".

За інформацією видання, свої ідеї російське міністерство вже направило президенту РФ Володимиру Путіну. Може йтися про втрату лише месенджерами аудиторії, що перевищує 2,5 млн осіб. Принаймні частину з них підхопить майбутній державний аналог, розробкою якого запропоновано зайнятися Mail.ru та Інституту розвитку Інтернету.

Мінекономіки РФ внесло доповідь з пропозиціями щодо пріоритету закупівель російського програмного забезпечення й устаткування Путіну 26 травня. Серед пропонованих російським міністерством заходів - встановлення законодавчої заборони на використання військовослужбовцями та державними цивільними службовцями для передачі електронних повідомлень у службових цілях іноземного ПЗ, зокрема мобільних додатків на смартфонах. Таким чином, чиновникам і військовим можуть заборонити вести службове листування з поштових скриньок на Gmail.com і в популярних месенджерах WhatsApp, Viber, Telegram.

Представник Мінекономіки РФ Олена Лашкіна підтвердила, що для службових цілей планується використання тільки російських месенджерів, така позиція узгоджена з російськими Мінкомзв'язку, Мінпромторгу та Інститутом розвитку Інтернету (ІРІ).

Також у доповіді містяться пропозиції щодо розширення заборони на закупівлю іноземного ПЗ в держоргани, яка існує з 1 січня 2016 року. Пропонується поширити заборону не тільки на пряме придбання ПЗ, але й на закупівлю робіт, послуг зі створення та обслуговування інформаційних систем, на оренду софту. Ці заходи планується поширити не тільки на держоргани РФ, але й на компанії з державною участю і держмонополії. Аналогічні обмеження пропонується ввести і на закупівлю обладнання: у разі наявності російських аналогів держорганам і держкомпаніям хочуть заборонити купувати іноземну обчислювальну техніку, сервери, телекомунікаційне обладнання. Щоб мотивувати чиновників не порушувати такі заборони, міністерства пропонують ввести адміністративне покарання за закупівлю іноземного софту й обладнання в порушення законодавства.

Схожі новини