Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відзначили 100-у річницю з дня смерті Івана Франка

  • 30.05.2016, 09:57
  • 1 344

У Львові відбулись заходи з відзначення 100-ї річниці з дня смерті Івана Франка.

Керівництво міста та області, духовенство, студенти та викладачі ЛНУ імені Івана Франка, всі охочі поклали квіти до могили великого Каменяра на Личаківському кладовищі.

Заходи на Личакові розпочались з покладання квітів, під час якого Заслужена академічна хорова капела України «Трембіта» виконувала «Тихо вітер повіває» (виконувалась під час похорону І.Франка у 1916 році). Опісля Митрополит Ігор відправив чин панахиди за Іваном Франком. Виступили також заступники керівників міста та області.

«Я мав велику честь навчатися в університеті Франка. Коли я вступив в університет, то після урочистих заходів нас запросили в залу, завідувач кафедри сказав одну важливу річ, яка мені досі пам’ятається: «Ви вступили в заклад, який має одну дуже відмінну рису: він носить ім’я великої і величної людини. Ви цього не зрозумієте зараз, ви навряд чи це зрозумієте, коли будете випускатися з університету. Але це така підсвідома річ, яка зобов’язуватиме вас бути сильнішими, бути кращими і яка буде вам допомагати, але ви цього навіть не будете знати». Мені приємно бути випускником університету Івана Франка і мати честь, щоб зі мною по всьому моєму житті і по житті студентах була така невидима, чи, інколи, видима рука, яка ставить певний стандарт, який сьогодні потрібен. Дякую, що я є частиною великої родини випускників, які мають змогу продовжувати добрі справи» - сказав заступник міського голова Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Квіти до могили Каменяра поклав і його внук Роланд-Олександр Франко.

Також виступив ректор Львівського національного університету ім. Івана Франка, доктор філософських наук, професор Володимир Мельника.

Опісля відбулась мистецька програма. «Вічний революціонер» (сл. І. Франка, муз. М. Лисенка) виконала хорова капела «Трембіта», «Каменярі» І.Франка зачитав заслужений артист України Юрій Брилинський, поезію Івана Франка зачитала народна артистка України Олександра Бонковська, «Ой ти дівчино з горіха зерня» (сл. І. Франка, муз. А. Кос-Анатольського) виконала хорова капела «Трембіта», Поезію Івана Франка зачитав народний артист України Богдан Козак та народний артист України Святослав Максимчук, «Не пора» (сл. І. Франка, муз. Д. Січинського) виконала хорова капела «Трембіта», «Великі роковини» фінал поеми І.Франка зачитав студент факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. І. Франка С. Гоменюк. Наприкінці «Ще не вмерла України» виконала хорова капела «Трембіта» зі всіма учасниками заходу.

Джерело: прес-служба ЛМ

Схожі новини