Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Мін’юсті підтвердили готовність забрати українських в’язнів із окупованого Криму

  • 30.05.2016, 10:32
  • 969

У Міністерстві юстиції України підтвердили готовність Києва забрати на материкову частину держави з окупованого Росією Криму в’язнів, що відбувають покарання, накладені ще українськими судовими органами.

Як заявила перший заступник міністра юстиції Наталя Севостьянова, Київ зробить усе можливе, щоб забрати на вільну частину України в’язнів із Криму, повідомляють агентства з посиланням на її виступ на телеканалі «Інтер».

Вона наголосила, що переговори про це ведуться вже два роки, тому її дуже здивувала недавня заява нової уповноваженої з прав людини в Росії про готовність передати владі України засуджених із Криму.

Як сказала Севостьянова, ніяких офіційних документів про готовність Росії передати в’язнів із окупованого Криму до Києва не надходило. Навпаки, наголосила вона, — за останні два роки російська сторона чинила всілякий спротив такій передачі.

Днями уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська вже зверталася до недавно призначеної російської колеги Тетяни Москалькової з заявою про готовність розпочати активні дії для переміщення засуджених українців із території окупованого Росією Криму на материкову частину України.

«Я з задоволенням вітаю усвідомлення представниками Росії, що утримувати громадян України на території незаконно окупованої АР Крим — негуманно в той час, як вони вже два роки висловлюють бажання бути переданими на материкову частину України», — заявила Лутковська у відповідь на заклик Москалькової до Києва забрати своїх засуджених громадян і її твердження, ніби українська держава не зацікавлена в цьому.

Лутковська теж наголосила, що українська сторона вже два роки звертається до Москви з такою ініціативою, натомість усі такі пропозиції були відхилені попередницею Москалькової Еллою Памфіловою або пропонувалося застосування неприйнятних норм міжнародного права, використання яких означало б визнання Україною юрисдикції Росії в Криму.

Відтак вона повідомила, що повторно надсилає до Росії проект документа про механізм переміщення ув’язнених осіб із території Криму на материкову частину України.

Схожі новини