Передплата 2024 «Добра кухня»

Країни G7: "Термін дії санкцій проти Росії пов'язаний з повною реалізацією нею Мінських угод"

  • 27.05.2016, 08:05
  • 2 962

Країни "сімки" підтримали збереження санкцій відносно Росії до повної імплементації Мінських угод, а також пригрозили, в разі необхідності, їх посилити.

Про це йдеться у декларації за підсумками саміту G7 в Ісе-Шімі за участі президента США Барака Обами, прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, канцлера Німеччини Ангели Меркель, прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, президента Франції Франсуа Олланда, прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці.

"Ми знову звертаємо увагу, що тривалість дії санкцій чітко пов'язана з повним виконанням Росією Мінських угод та дотриманням суверенітету України. Санкції можуть бути послабленими, коли Росія виконає ці зобов'язання. Проте, ми також готові прийняти подальші обмежувальні заходи для того, щоби збільшити тяжку ціну для Росії, якщо її дії цього вимагатимуть", - наголошується у декларації.

Разом з тим, лідери "Великої сімки" висловили розуміння щодо необхідності збереження діалогу з Росією для того, щоб гарантувати, що вона дотримується своїх зобов'язань та міжнародного права, а також для того, щоб "домогтися всеосяжного, стійкого та мирного вирішення кризи (в Україні)".

"Ми зберігаємо єдність у нашому переконанні, що конфлікт в Україні можна вирішити тільки дипломатичними засобами та з повним дотриманням міжнародного права, головним чином правового зобов'язання у повазі до українського суверенітету, територіальної цілісності та незалежності", - наголошується у декларації.

Лідери "Великої Сімки" знову підтвердили свою позицію та засудили незаконну анексію кримського півострова Росією та запевнили у продовженні політики невизнання анексії та збереження санкцій проти тих, хто пов'язаний з анексією.

У підсумковій декларації саміту G7 про Україну згадали в контексті чотирьох тем

Згадування стосуються не тільки процесу мирного врегулювання ситуації на Донбасі та анексії Криму.

В опублікованій підсумковій декларації саміту країн «Великої сімки» в Японії 12 разів ужили слово «Україна». З текстом декларації можна ознайомитися за посиланням.

Конфлікт з Росією

Питанню українсько-російських стосунків виділили окремий блок декларації. Більшість цього блоку стосуються анексії Криму та врегулювання на Донбасі. У декларації неодноразово наголосили, що ці конфлікти мають вирішуватися «у повній відповідності до міжнародного права, а особливо юридичного визнання та поваги до суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України», передає Тиждень.ua.

Країни G7 укотре зазначили про невизнання анексії Криму, а також закликали до повного виконання Мінських угоди щодо ситуації на Донбасі.

Реформи в Україні

Країни G7 високо оцінили та підтримали дії України у напрямку «здійснення всеосяжних структурних та економічних реформ, а також реформи управління державою». Водночас у декларації закликали Україну до продовження і прискорення таких процесів.

«Ми закликаємо Україну підтримувати і зміцнювати імпульс у боротьбі з корупцією і реформі правоохоронної системи, в тому числі Генеральної прокуратури. Ми повністю готові до забезпечення довгострокової підтримки для досягнення цієї мети. Ми також високо оцінюємо роботу групи підтримки України з послів G7 у Києві», — йдеться у тексті.

Чорнобильська зона

Країни G7 заявили про готовність узяти участь у заходах по боротьбі з наслідками Чорнобильської техногенної катастрофи.

«Ми підтверджуємо нашу прихильність до вжиття спільних з Україною зусиль, щоб привести майданчик Чорнобильської АЕС у стабільний та екологічно безпечний стан через 30 років після катастрофи», — зазначили у декларації.

Енергетика

Також Україну згадали у блоці декларації, який стосується енергетичних питань, однак знову у зв’язку з Росією. У даному випадку країни G7 указали, що енергію не можна вкористовувати як засіб політичного тиску.

«В умовах кризи, яка продовжується у стосунках між Україною та Російською Федерацією, ми підтверджуємо, що енергія не повинна використовуватися як засіб політичного примусу або як загроза безпеці», — йдеться у тексті.

У цьому випадку «Велика сімка» також привітала «істотні реформи енергетичної політики» в Україні.

«Наполегливо закликаємо її (Україну — Ред.) продовжувати амбітну реформу енергетичного сектору. Ми також закликаємо до розширення співпраці між національним оператором української газотранспортної системи і міжнародними партнерами», — додали у тексті.

Обама на зустрічі G7: "Потрібно припинити насильство в Україні"

Президент США Барак Обама заявляє, що країни "Великої сімки" повинні продовжувати домагатися вирішення ситуації в Україні.

Як передає УНІАН, про це Обама сказав в рамках свого візиту до Японії, де він бере участь у саміті країн "Великої сімки".

Початок зустрічей з лідерами G7 у Японії президент США назвав "надзвичайно продуктивними".

"Ми почали порушувати деякі ключові питання безпеки, які є важливими для усіх нас: Південно-Китайське море та морська безпека. Торкнулися питань, які пов'язані з Україною", - заявив Обама.

У зв'язку з ситуацією в Україні, президент США сказав: "Ми почали бачити певний прогрес у переговорах, але як і раніше, ми бачимо занадто багато насильства, і нам потрібно домогтися вирішення цього".

Обама також зазначив, що лідери країн "Великої сімки" сьогодні увечері приділять певний час для пошуку розв'язання і щодо деяких інших "основних гарячих точок у світі".

Американський президент додав, що завтра, 27 травня, він відвідає Хіросіму.

Обама: «Ядерна програма КНДР становить серйозну загрозу»

Ядерні амбіції Північної Кореї представляють у середньостроковій перспективі серйозну загрозу.

Про це заявив президент США Барак Обама під час саміту G7 у Японії, додавши, що прогресу з цього питання можна було б досягти у співпраці з Китаєм та іншими країнами, інформує Reuters.

"Це те, що ми помістили в центрі дискусій і переговорів з Китаєм", - наголосив президент США. "Ми бачимо поліпшення реакції Китаю і країн регіону..., що може знизити ризики з продажу зброї або ракетного матеріалу з Північної Кореї в інші країни", - додав він.

Обама також підкреслив, що лідери саміту G7 обговорили необхідність підтримки економічного зростання у Сполучених Штатах і відзначили прогрес, який починає з'являтися в економіці Європи.

Меркель за продовження санкцій проти Росії

Говорити про скасування санкцій Європейського союзу проти Росії ще занадто рано.

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель в четвер, 26 травня, виступаючи на саміті G7 в Японії, передає РБК з посиланням на Reuters.

За її словами, рішення про санкції проти Росії буде прийматися в кінці червня, і поки члени ЄС налаштовані на їх продовження

Схожі новини