Передплата 2024 «Добре здоров’я»

19 травня маестро Емре Араджи представить у Львові програму «Європейська музика в Османському палаці»

  • 12.05.2016, 15:49
  • 1 931

У четвер, 19 травня, на сцені Львівської опери звучатиме «Європейська музика в Османському палаці».

19 травня маестро Емре Араджи представить у Львові програму «Європейська музика в Османському палаці»
19 травня маестро Емре Араджи представить у Львові програму «Європейська музика в Османському палаці»

Того дня до міста Лева завітає відомий турецький диригент Емре Араджи, який спільно із Академічним молодіжним симфонічним оркестром «INSO-Львів» представить меломанам унікальну концертну програму. Початок концерту — о 19:00.

Доктор Емре Араджи спеціалізується на європейській музичній традиції Османської імперії XIX ст., коли старший брат відомого композитора Гаетано Доніцетті Джузеппе був концертмейстером при султанському дворі. Більш відомий як Доніцетті Паша, Джузеппе став законодавцем моди на італійську оперу та європейську популярну музику у стінах палаців на узбережжі Босфору. Саме під його впливом султанські військові оркестри грали марші Россіні та братів Доніцетті.

Зростання популярності європейської бальної музики при дворі призвело до того, що члени султанської родини почали пробувати писати різні композиціі: польки, марші та вальси; деякі з яких навіть потрапляли до музичних каталогів європейських видавництв. Завдяки аранжуванням Араджи ці аматорські роботи отримали нове життя і сьогодні переносять нас у світ забутих творів часів Османської імперії. Араджи демонструє рівень культурного обміну, що існував між Сходом та Заходом у епоху, відомості про яку сьогодні можна знайти лише на вкритих пилюкою архівних полицях.

- Музика — це те, що об’єднує світ, долаючи кордони. Це те, що дозволяє нам подорожувати в часі, досліджувати різні культури і з надією дивитись у майбутнє! - каже Іоланта Пришляк, голова правління Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів». - Оркестр «INSO-Львів», об’єднуючи у своїх програмах музичний спадок різних країн та народів, втілює у життя основну освітню місію культурної дипломатії — об’єднати музикою прогресивну молодь світу для розвитку більш толерантного суспільства, зміцнюючи міжнародні культурні зв’язки. Так уже не один рік триває плідна та успішна співпраця «INSO-Львів» з Посольством Турецької Республіки в Україні.

Концертна програма «Європейська музика в Османському палаці» прозвучить 19 травня у Львові за підтримки Посольства Турецької Республіки в Україні, Офісу з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні, а також Міністерства культури та туризму Турецької Республіки й Міністерства культури України. Торік у червні Емре Араджи уже представляв на розсуд української публіки «Європейську музику в Османському палаці» - у Києві.

Довідка. Доктор Емре Араджи здобув освіту в Університеті Единбургу та зробив вагомий внесок у вивчення турецької музики, завдяки своєму дослідженню європейської музичної традиції при Османському дворі XIX ст. Дискографія Араджи: «Європейська музика в Османському палаці», «Війна та мир: Крим 1853-56», «Босфор у місячному світлі», «Із Стамбулу до Лондону»… Також Араджи є автором шести книг, виданих в Туреччині, зокрема біографій провідного турецького композитора XX ст. Ахмеда Аднана Сайгуна (1999 р.) та італійського концертмейстера Османських султанів Доніцетті Паші (2006 р.). Зараз Емре Араджи проживає у Великій Британії і продовжує дослідження турецько-європейських музичних традицій.

Схожі новини