Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні о 14:00 Меркурій затьмарить Сонце

  • 09.05.2016, 13:45
  • 1 413

Сьогодні в світі відбудеться рідкісне астрономічне явище - Меркурій пройде через сонячний диск.

Найменша планета Сонячної системи проходитиме між Землею і Сонцем 9 травня за 14:00 до 21:00. Це явище відбувається приблизно 13-14 разів за століття, повідомляє "Бі-бі-сі".

Відзначається, що в наступний раз його можна буде побачити в 2019-му і в 2032-му роках.

Звернемо увагу, проходження Меркурія через Сонце неможливо і дуже небезпечно спостерігати неозброєним оком або за допомогою бінокля. Однак побачити це явище через телескопи зі спеціальним фільтром можна в різних астрономічних спільнотах по всьому світу.

Меркурій буде видно як маленький чорний диск - менший, але значно темніший багатьох сонячних плям. Він буде повільно переміщатися по гігантському жовтому сонячному диску.

Повністю всі сім з половиною годин проходження Меркурія через Сонце можна буде спостерігати в Західній Європі, північно-західній Африці і на більшій частині обох американських континентів.

Не побачать це явище в Австралії, на Далекому Сході і в Антарктиді.

В іншій частині світу проходження Меркурія буде видно частково, в залежності від часу сходу і заходу Сонця.

У зв'язку з маленькими розмірами Меркурія (він в три рази менший за Землю і в 150 разів менше діаметра Сонця) його можна буде побачити тільки за допомогою сильного збільшення. Від спеціальних "окулярів для затемнення", якими багато хто користувався в минулому році, толку не буде. Щоб убезпечити очі, фахівці радять оснащувати телескопи спеціальним сонячним фільтром.

Схожі новини