Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дослідження: "В Україні найдешевші в Європі ліки"

  • 06.05.2016, 12:36
  • 991

Неурядова іспанська організація "Цівіо" провела дослідження про доступність ліків у світі, результати якого представила на спеціалізованому сайті Medicamentalia.

Про це повідомляє "РБК-Україна"

За більшістю показниками серед 14 країн світу, які брали до участі в дослідженні, ціни на ліки в Україні — найнижчі.

Замовники дослідження: Європейський центр журналістики та Фонд Білла і Мелінди Гейтс. У ньому досліджувалася вартість ліків. Це: діазепам, парацетамол, котримоксазол, атенолол, глібенкламід, диклофенак, цефтріаксон, каптоприл, амоксицилін, амітриптилін, ципрофлоксацин, омепразол, сальбутамол та симвастатин.

Для порівняння цін дослідники з "Цівіо" використовували і суттєво розширили базу даних, розроблену некомерційною організацією Health Action International (HAI), яка займається розвитком систем охорони здоров'я по всьому світу.

В базі даних міститься інформація про ціни на ці лікарські засоби за період з 2001 по 2015 Аби розрахувати оптимальну вартість і скоригувати її з інфляціями та різницями у курсах валют, дослідники вивели певний середній показник — середню ціну(СЦ) на ліки.

Він показує співвідношення ціни на конкретні ліки в конкретний період у певній країні з середньою референтною ціною, яку на цей період встановила міжнародна дослідницька організація у сфері охорони здоров'я MSH.

Введення цього показника дозволяє зіставити ціни на ліки в різних країнах, незалежно від їх абсолютного значення, яке змінюється по роках. В Європі у дослідженні брали участь Італія, Молдова, Іспанія, Бельгія, Німеччина, Росія, та Україна.

За результатами дослідження майже на всі ліки ціни в Україні найменші. Наприклад, відомий антибіотик амоксицилін. Від СЦ у нас він дорожчий у 4,38 рази. А у Німеччині - в 25,6. А цефтріаксон у Бельгії дорожчий у 20 разів від референтної ціни, а у Німеччині - в 60.

СЦ атенололу (застосовується при лікуванні захворювань серцево-судинної системи) в Україні менш ніж у три рази перевищує референтну, тоді як у сусідній Молдові СЦ для цього ліки вище референтної ціни в 5,44 рази, а, наприклад, в Бельгії — в 15,3 рази. Те ж є і з цінами на ципрофлоксацин, діазепам, диклофенак, глібенкламід.

Загалом, майже всі ліки, які порівнювалися, в Україні — дешевші. Виключенням були ліки для гіпертоніків. Найдешевші вони — саме в Молдові та Росії, але в Україні вони коштують менше, порівняно з іншими Європейськими країнами.

Також виключенням стали антибактеріальний засіб ко-тримоксазол і гіполіпідемічний препарат симвастин. На них СЦ ціна була вищою, ніж в Іспанії. І омепразол, СЦ на нього в Україні на 25% вище, ніж в Росії, але в десять разів нижча, ніж у країнах ЄС.

Схожі новини