Передплата 2024 ВЗ

Екс-посол США застеріг Україну від втрати підтримки Заходу

  • 06.05.2016, 10:19
  • 858

США і Європа повинні підтримувати Україну, оскільки її успіх чи поразка дуже сильно вплине на майбутнє всієї Європи і європейської системи безпеки.

Про це у Newsweek написав колишній посол США в Україні і експерт Інституту Брукінгса Стівен Пайфер.

"Але варто зробити застережну помітку: Київ не повинен приймати цю підтримку як належне. Те, що українські лідери будуть чи не будуть робити, вплине на цю підтримку і на те, чи з'явиться так звана "втома від України" на Заході", - пише він.

Пайфер нагадує про політичну кризу, яка тривала в Україні впродовж кількох попередніх місяців. І додає, що на Заході "дивилися і дивувалися, як країна може собі дозволити такий тривалий період політиканства".

Також колишній посол нагадав про реформи і особливо про боротьбу з корупцією. У відносинах з Україною в Заходу вже є величезний досвід очікувань і розчарувань: роботою президента Кучми в 1994-му, уряду Ющенка в 2000-му і тандему Ющенка-Тимошенко в 2005-му році. Цей шаблон не можна більше повторювати.

"Що станеться із західною підтримкою, коли США і Європа вирішать нарешті, що Україну неможливо виправити?" - запитує Пайфер.

Він порадив Україні ухвалити закон про вибори на захоплених територіях Донбасу. Екс-посол США погоджується, що про голосування не може бути й мови, поки на Донбасі небезпечно. Однак нічого не робити через це Києву теж неможна. Оскільки це грає на руку Кремлю, який намагається зобразити українську сторону бездіяльною і такою, що не виконує Мінські домовленості. Пайфер припускає, що без ухвалення закону про вибори на захоплених територіях ЄС не зможе продовжити дію санкцій в липні.

"Еліти не повинні думати, що вони можуть влаштовувати нескінченні політичні ігри і вважати, що Захід завжди буде брати в них участь щоб не дозволити Україні потрапити в руки Москви. Якщо вони так думають, то одного дня вони можуть раптом побачити, як втомлений Захід відвертається", - пише колишній дипломат.

Раніше Держдеп США наполягав, що Україна має внести зміни до Конституції — з "особливим статусом" для окупованих територій Донеччини та Луганщини, провести там вибори найближчим часом. А Мінські угоди необхідно реалізувати до кінця 2016 року.

Схожі новини