Передплата 2024 «Добрий господар»

Затишшя на Донбасі ОБСЄ пропонує використати для відведення зброї

  • 05.05.2016, 15:45
  • 958

Перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александр Хуг заявив про зниження рівня насильства на Донбасі і закликав сторони відвести важке озброєння. 

Про це він заявив на брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо ви подивитесь на наші щоденні звіти, то, мабуть, помітите, що відбувається зменшення рівня насильства на Донбасі за минулий тиждень. Звичайно, ситуація далека від ідеальної, але це демонструє, що сторони можуть контролювати своїх людей на місцях хоча б певною мірою", - сказав Хуг.

Водночас він зауважив, що на Донбасі все ще існують дуже високі фактори ризику, особливо в місцях, де сторони знаходяться близько одна від одної.

"Минулого тижня ми бачили, як цей ризик може перетворюватись на трагедію буквально за хвилини. Як ви знаєте, чотири особи було вбито в Оленівці 27 квітня... Обстріли в Оленівці - нагадування про те, що сторонам необхідно негайно відвести озброєння із зони безпеки і відійти", - сказав Хуг.

Він закликав використати відносне затишшя для відведення важкого озброєння.

"Закликаю сторони скористатися цим періодом, і зараз є можливість нарешті вже взятися відповідно до своїх зобов'язань і відвести важке озброєння із зони безпеки. Нам постійно кажуть, що сторони не можуть це зробити, тому що є ризик атаки з іншої сторони. Але видно, що цей ризик зменшився, і вони мають скористатися здоровим глуздом, вони бачать, що все менше потреби в таких озброєннях", - вважає Хуг.

У цьому контексті він зауважив, що на схід і захід від Світлодарська дроном ОБСЄ було зафіксовано концентрацію озброєння, що суперечить Мінським домовленостям.

Також перший заступник керівника СММ зауважив, що введення важкого озброєння представниками "ЛНР" в Луганськ нібито з метою святкування 9 травня є порушенням Мінських домовленостей і становить загрозу людям, які живуть на цих територіях.

Схожі новини