Передплата 2024 ВЗ

ОБСЄ не озброюватиме своїх спостерігачів в Україні

  • 05.05.2016, 16:01
  • 679

Керівництво ОБСЄ не бачить необхідності озброювати своїх спостерігачів місії в Україні.

Таку думку висловив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр у програмі Conflict Zone телеслужби Deutsche Welle.

"Моя особиста думка наразі, що краще залишити їх неозброєними", - заявив Заньєр, визнавши, що в організації думають над питанням про можливість озброєння спостерігачів з метою їх особистого захисту.

За словами керівника ОБСЄ, спостерігачі мають справу з добре озброєними сучасною зброєю бойовиками і навряд чи, навіть маючи зброю, вони зможуть захистити себе. При цьому Заньєр наголосив, що його люди оснащені технічними засобами, зокрема, у них є можливість отримувати супутникові зображення, у них є дрони.

Генеральный секретар Організації визнав нездатність запобігти ескалації і зростанню кількості порушень перемир'я, але не погодився з твердженням ведучого про цілковите безсилля ОБСЄ. "Якщо воно (перемир'я - ред.) руйнується, ми повинні постаратися врятувати його", - парирував Заньєр, додавши, що є "успіхи в припиненні бойових дій у деяких місцях".

Він переконаний, що не будь цієї тисячі неупереджених міжнародних спостерігачів, які дають неупереджену картину того, що відбувається, "усе могло б бути значно гірше". В ОБСЄ, наголосив її керівник, десятки патрулів на Донбасі, і територія, яку вони здатні патрулювати, "не є незначною".

Основним "розчаруванням" для Заньєра є обмеження свободи пересування. "З 14 або 15 переходів між Україною і Росією, які не контролюються українською стороною, спостерігачі ОБСЄ присутні лише на 2. Ми звернулися до Росії з проханням надати доступ на інші і мати можливість патрулювати між ними. Росія відповіла відмовою. Ми розчаровані, тому що ми хотіли б мати доступ скрізь", - сказав Заньєр.

"Для міжнародної спільноти, і не лише для ОБСЄ, складно зупинити конфлікт такого масштабу", - визнав генсекретар Організації. Він сумнівається в тому, що "рішенням стало б кинути солдатів НАТО в центр конфлікту для боротьби з сепаратистами на стороні України".

Заньєр не став давати свою оцінку дієвості санкцій ЄС проти Москви, які є "частиною складних відносин між Заходом і Росією", наголосивши лише, що на Донбасі він "не бачить прямого впливу санкцій зараз".

Говорячи про Крим і недопущення туди спостерігачів, Заньєр наголосив, що ОБСЄ займається питаннями, пов'язаними з Кримом, але місія її все ж на Донбасі. "ОБСЄ як організація не визнала результати референдуму. Для нас Крим залишається невирішеним питанням", - сказав він.

Схожі новини