Передплата 2024 ВЗ

Чому протягом дня з'являється сонливість - 7 причин

  • 05.05.2016, 17:12
  • 2 164

Люди часто скаржаться на відчуття сонливості протягом дня.

Професор Національного інституту сну США Ніл Стенлі знайшов 7 основних причин, які призводять до цього.

Про це повідомляє Metro.

На думку експерта, навіть при наявності повноцінного сну, люди часто відчувають сонливість. Якщо сонливість переслідує кожен день без видимих ​​причин, то необхідно звернутися до фахівця за медичною допомогою.

1. Післяобідній час

У другій половині дня після обіднього перекусу люди часто хочуть спати. Це пов'язано з циркадними ритмами організму. Тому цілком природно, що з 14 до 16 годин у людини спостерігається значне зниження працездатності.

2. Весь день в приміщенні

Не дивно, що просидівши вдома за книгою, комп'ютером або телевізором, з'являється сонливість. Людині для нормальної роботи організму потрібне свіже повітря, сонячне світло, а також активна діяльність. Без них вона стає менш бадьорою і життєвий тонус зменшується.

3. Сон всупереч циркадним ритмам

Людей поділяю на два типи - сови і жайворонки. Якщо перші будуть лягати спати рано, а другі - пізно, то організм обов'язково відреагує на ці зміни. На наступний день людина буде відчувати сонливість.

4. Самообман

Часто люди просто навіюють самі собі, що відчувають сильну сонливість. Після пробудження вони програмують себе, що не виспалися. Через таку установку протягом дня люди не можуть бути бадьорими. Нерідко звичайну нудьгу приймають за сонливість.

5. Проблеми зі здоров'ям

Професор пояснив, якщо людина спить 8 годин і все одно відчуває себе втомленою та сонливою, то є ознакою анемії або порушення роботи щитовидної залози. Також це може бути ознакою діабету, харчової алергії або апное.

6. Проблеми з психологічним станом

Недостатня кількість енергії свідчить про психологічні захворювання, такі як депресія або безпричинна тривожність. При перших таких симптомах фахівець радить звертатися до медиків.

7. Алкоголь

Міцні напої викликають седативний ефект, а тому тіло і мозок людини повністю розслабляються. В результаті накриває хвиля сонливості.