Передплата 2024 «Добра кухня»

Джемілєв: "Меджліс заважає Росії реалізувати в Криму "стратегічні інтереси"

  • 05.05.2016, 09:06
  • 826

Меджліс кримськотатарського народу заважає Росії реалізувати в Криму свої "стратегічні інтереси".

На його нейтралізацію окупаційна влада планувала витратити 20 млн доларів.

Про це в інтерв'ю виданню "Оnline.ua" повідомив Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Ще 2011 року нам вдалося отримати в непрямому викладі документ ФСБ, де, зокрема, йшлося, що кримські татари і, насамперед, їх Меджліс - це головна політична сила, яка може істотно перешкоджати "реалізації стратегічних інтересів Росії в Криму", - повідомив Джемілєв.

Які саме "стратегічні інтереси", там не уточнювалося, сказав народний депутат, але Москва пропонувала ряд антимеджлісовських заходів, які коштували бюджету 20 млн доларів.

"На ці цілі тоді планували витрати 20 млн доларів - переважно для організації кампанії з дискредитації Меджлісу в Криму, Україні та за кордоном, створення клонових організацій", - розповів політик, уточнивши, що допускалося створення будь-яких, навіть антиросійських організацій, але, щоб вони обов'язково були проти Меджлісу.

Як повідомив Джемілєв, з усієї цієї маси організацій мали створити спільний фронт, але через брак "кадрів" вийшло, що скрізь фігурують одні й ті самі люди.

"До речі, головною фігурою серед цих кадрів був нинішній "віце-прем'єр" Руслан Бальбек, який був амністований з мотивуванням, що він розкаявся у скоєних злочинах, є інвалідом ІІ групи. Він був випущений з української в'язниці у червні 2011 року", - розповів народний депутат.

"Цікаво, що через кілька місяців до нас потрапила вже аналітична довідка СБУ Криму, направлена своєму начальству до Києва. Там йшлося про те, що Меджліс - це основна опозиційна сила в Криму, яка протистоїть нинішній (тобто януковській) владі", - зазначив Джемілєв.

За його словами, у довідці кримських СБУшників теж пропонувалися заходи з розколу і нейтралізації Меджлісу.

"Тобто, в ті часи СБУ працювала як українська філія ФСБ", - сказав він, зазначивши, що в штаті кримського управління було близько 2300 співробітників, "але жодного кримського татарина".

Як сказав політик, зараз завдання створених окупаційною владою нових маріонеткових організацій зводиться, в основному, до того, щоб подавати від свого імені заготовлені їх кураторами проросійські, антиукраїнські та антимеджлісівські заяви, намагатися збирати людей, переважно підневільних бюджетників, і розповідати їм, який поганий Меджліс, і як нині стало добре при російській владі.

Схожі новини