Передплата 2024 ВЗ

У Києві прощаються з Дмитром Гнатюком

  • 04.05.2016, 11:51
  • 1 863

У Національній опері України сьогодні, 4 травня, з 11:00 до 13:00 відбувається прощання з видатним оперним співаком, неповторним виконавцем української пісні Дмитром Гнатюком, який помер 29 квітня на 92-ому році життя.

"Згасла одна із найпотужніших зірок українського вокального небосхилу. Відійшов у вічність видатний оперний співак, музичний режисер і педагог, державний і громадський діяч, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка Дмитро Михайлович Гнатюк. Його творчість - одна з найяскравіших сторінок історії не тільки Національної опери, якій митець віддав майже сімдесят років свого життя, не тільки української, але й світової музичної культури. Незрівнянно красивий, потужний, тембрально неповторний баритон і довершена вокальна виконавська культура Дмитра Гнатюка надавали кожному образу, який він творив на оперній сцені, художньої і мистецької довершеності, цілісності, бездоганності, винятковості", - ідеться в некролозі театру.

До золотого фонду українського оперного мистецтва навіки ввійшли його Остап, Микола, Еней («Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда» М. Лисенка), Амонасро, Ріголетто, Ренато («Аїда», «Ріголетто», «Бал-маскарад» Дж. Верді), Мазепа, Євгеній Онєгін однойменних операх П. Чайковського, Ескамільо («Кармен» Ж. Бізе), Петруччіо («Приборкання непокірної» В. Шебаліна). В його доробку було сорок партій світової і вітчизняної оперної класики, творів сучасних композиторів. І кожна ставала мистецьким явищем і його особистої біографії, й історії театру.

Дмитро Гнатюк відомий також як невтомний популяризатор української пісенної творчості у світі, зокрема як неповторний виконавець таких пісень, як "Рідна мати моя" (Пісня про рушник), "Два кольори", "Як тебе не любити, Києве мій!".

Джерело: Укрінформ

Схожі новини