Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія заблокувала об’єднану заяву членів Радбезу ООН щодо останніх ракетних випробувань КНДР

  • 04.05.2016, 10:04
  • 1 096

Заяву раніше погодили 14 членів Радбезу включно з Китаєм.

Росія внесла правки і таким чином заблокувала ухвалення заявив Ради безпеки ООН стосовно ракетних випробувань у Північній Кореї. Про це повідомили у Reuters.

«Рада Безпеки має реагувати дуже швидко, тому ми не розуміємо, чому Росія блокує, тоді як всі інші члени Ради, включаючи Китай, який межує з Північною Кореєю, змогли прийти до згоди», — сказав заступник посла Великої Британії в ООН Пітер Вілсон.

Повідомляється, що Кремль уніс низку пропозицій до проекту, серед яких «згортання військової діяльності в регіоні», тобто відмова від спільних навчань, які проводили США і Південна Корея. Також Росія і Китай попросили США відмовитися від встановлення у Південній Кореї нової системи ПРО. Такі дії викликали обурення Вашингтона.

«Неймовірно: Росія вносить правки, які не спрямовані проти КНДР, а націлені на країни, що прагнуть захистити себе від північнокорейської загрози», — заявив Reuters на правах анонімності один з дипломатів, які працюють в ООН.

Нагадаємо, 7 лютого КНДР заявила про успішне виведення на орбіту супутника, що одразу спричинило хвилю засудження Ради Безпеки ООН, адже випробування відбулося всупереч усім резолюціям Радбезу. Північна Корея також заявила про намір здійснити нове ядерне випробування. У відповідь, до Південної Кореї в рамках демонстрації сили проти агресивної політики КНДР прибули найсучасніші винищувачі США, здатні нести ядерний заряд.

Після цього Організація Об'єднаних Націй наклала жорсткі санкції на Пхеньян через ядерне випробування та запуск ракети дальньої дії.

16 березня президент США Барак Обама підписав розпорядження про введення нових санкцій щодо КНДР.

29 квітня США скликали Радбез ООН після двох запусків балістичних ракет у КНДР за добу.

Джерело: РБК-Україна

Схожі новини