Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Франції показали документальний фільм, знятий "зсередини" ІДІЛ

  • 03.05.2016, 17:16
  • 1 197

Французький журналіст Саїд Рамзі (псевдонім) проник до терористичної мережі ІДІЛ на території Франції та за допомогою прихованої камери зняв фільм про нове «втрачене покоління», представники якого причетні до терактів у Парижі.

Прем’єра 1,5-годинного журналістського фільму-розслідування «Солдати Аллаха» відбулася напередодні вночі на телеканалі Canal+, повідомляє Укрінформ.

«Я хотів зрозуміти, що відбувається в них у головах. Що я головним чином з'ясував, так це те, що там (в осередках терористів) взагалі немає місця ісламу. Немає жодного бажання зробити цей світ кращим. Вони просто втрачені, ці приголомшені молоді люди з суїцидальними нахилами, якими легко маніпулювати», - розповів автор фільму в одному з інтерв’ю.

«Солдати Аллаха» - це назва невеликого терористичного осередку, куди вдалося потрапити 29-річному автору фільму, мусульманину північно-африканського походження і з того ж покоління, що й терористи, які вчинили атаки в Парижі наприкінці 2015 року.

Фільм розповідає про те, як у Парижі та його передмістях жили ті, хто мріяв організувати нові теракти у Франції. Майже всі «герої» фільму були арештовані наприкінці 2015 року. На контакт із джихадистами Рамзі вийшов через групу у Facebook, що проповідує джихад. За словами автора, зробити це було дуже просто. Після віртуального спілкування відбулося реальне знайомство з самопроголошеним (як з’ясувалося згодом) 20-річним «еміром» (з турецьким і французьким корінням) осередку терористів ІДІЛ у Франції, до складу якого входило близько десяти бойовиків як із числа мусульман з народження, так і тих, хто навернувся в іслам нещодавно. «Емір», який називав себе Усамою, намагався переконати журналіста, що після теракту у Франції або в Сирії на них усіх «чекають у раю».

Рамзі стверджує, що кожному «новобранцю» влаштовують справжнє промивання мізків, щоб зробити його готовим до вбивства якомога більшої кількості «невірних». «У бік раю, ось (вірна) дорога. Підемо, брат, ми потрапимо в рай. Наші жінки чекають нас там, де ангели будуть нам служити. У тебе буде палац, кінь з крилами із золота і рубінів», - сказав Усама Саїду Рамзі.

«Солдати Аллаха» планували кілька нападів в аеропорту та на військовій базі. Бойовики мріяли потрапити до Сирії. Усаму заарештувала турецька поліція і відправила назад до Франції, де він 5 місяців перебував в ув’язненні, а тепер перебуває під контролем правоохоронців. Та це йому не заважало підтримувати контакти з однодумцями і обговорювати підготовку до нових терактів у Франції.

Рамзі відвідав кілька десятків мечетей, які виступають за буквальне прочитання Корану. Але незважаючи на усталену думку, вважає автор, ці салафіти самі побоюються бойовиків ІДІЛ. Журналіст показує, що події розгортаються набагато швидше після того, як якийсь Абу Сулейман (з яким особисто Рамзі не зміг побачитися) повернувся з сирійського міста Ракка. Рамзі призначили зустріч на одному з приміських вокзалів. Жінка в хіджабі передала йому листа, у якому містився план «нападу на нічний клуб», де потрібно було «вбивати до самої смерті», «стріляти у поліцейських» і «привести в дію вибуховий пристрій». Новому теракту вдалося запобігти. «Солдатів Аллаха» заарештувала поліція. Але не всіх. Одному з них вдалося втекти, після чого автор фільму отримав SMS-повідомлення «Тепер тобі кінець, хлопче!».

«На цьому моє розслідування закінчилося. Моє завдання - показати, як працює така організація, — виконано», - зазначив Рамзі.

Схожі новини