Передплата 2024 «Добра кухня»

Гаазький суд прийняв позов "Укрнафти" до Росії

  • 02.05.2016, 18:05
  • 1 273

Третейський арбітраж почав розгляд, незважаючи на заперечення відповідача.

Третейський суд Гааги почав арбітражні розгляди за двома позовами до Росії з боку ПАТ "Укрнафта" і ТОВ "Стабіл" (позов подано разом із десятьма іншими компаніями).

Як повідомляють у прес-релізі суду від 2 травня, арбітражні розгляди було розпочато 3 червня 2015 року на підставі угоди між урядом РФ і Кабінетом Міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року.

У відповідних повідомленнях про арбітраж "Укрнафта" і "Стабіл" заявили про те, що Російська Федерація порушила свої зобов'язання, що випливають з угоди, "шляхом прийняття з початку квітня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в автозаправні станції, розташовані в Криму, і, зрештою, призвели до експропріації цих інвестицій".

У листах від 12 серпня 2015 року та 15 вересня 2015 року Російська Федерація заявила, що не визнає юрисдикції міжнародного арбітражу при Постійній палаті Третейського суду з розгляду спору.

Проте два склади арбітражу, що складаються з одних і тих самих арбітрів, були затверджені 7 жовтня 2015 року.

3 грудня 2015 року за допомогою телеконференції склад арбітражу провів перше слухання в обох справах. Під час цього слухання розглянули процесуальні питання.

Позивачі в обох справах і Російська Федерація були запрошені до участі, проте РФ не була представлена на слуханні.

Після слухання 16 і 17 грудня 2015 року склад арбітражу видав два процесуальні накази в обох справах, визначаючи Женеву (Швейцарія) як місце арбітражу, призначаючи Постійний Третейський Суд як реєстратора і встановлюючи процесуальний розклад. Склад арбітражу також вказав, що у світлі спільності фактів і застосовного права в обох справах, а також однакового складу арбітражу в обох справах склад арбітражу постарається організувати розгляд таким чином, щоб уникнути дублювання.

Як наслідок, кореспонденція і слухання будуть в основному спільними в обох справах, тоді як письмові документи будуть представлені сторонами окремо в кожній справі.

15 січня 2016 року "Укрнафта" і "Стабіл" подали позовні заяви. Російська Федерація не подала заперечень проти позову до 15 квітня 2016 року (термін, встановлений у процесуальному розкладі).

22 квітня 2016 року склад арбітражу ухвалив продовжити обидва розгляди, незважаючи на неподання Російською Федерацією заперечень щодо позову.

22 квітня 2016 року склад арбітражу запитав сторони про юрисдикцію. Відповіді на питання складу арбітражу повинні подати до 3 червня 2016 року.

Слухання з питань юрисдикції призначено на 11 липня 2016 року.

Схожі новини