Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Більше половини Великого бар'єрного рифа помирає або вже загинуло

  • 30.04.2016, 13:50
  • 1 171

Більше 50% найбільшої у світі системи коралових рифів, розташованої уздовж східного узбережжя Австралії, за останні роки померло.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Forbes.

До загибелі рифа призводить забруднення навколишнього середовища та знебарвлення коралів через хворобу, що швидко розповсюджується.

Життя коралів проходить у симбіозі з мікроводоростями, що називаються зооксантеллами. Вони забезпечують корали поживними речовинами і надають їм яскравого забарвлення. Проте коли вода стає надто теплою або надто забрудненою, зооксантелли залишають корали. Через це корали бліднуть і їм доводиться жити практично без будь-яких поживних речовин. Цей процес називається знебарвленням.

"Це найгірше знебарвлення коралів за всю історію Австралії, з повідомленням про помирання цих організмів у місцях, про які ми думали, що вони будуть захищені від підвищення температури" - зазначив Оув Хой-Гульдберг, професор і директор Університету Квінсленда.

Зазначається, що риф можна врятувати, якщо покращити умови навколишнього середовища: тоді зооксантелли зможуть повернутися на знебарвлені корали. В інакшому випадку риф остаточно загине через коричнево-зелені водорості. На щастя, в найближчі декілька місяців Австралію очікують більш низькі температури води у Кораловому морі.

Схожі новини