Передплата 2024 «Добрий господар»

Політолог розповів про загрози для нового уряду

  • 14.04.2016, 15:31
  • 1 008

Оцінити програму діяльності нового Кабміну дуже складно, а нові міністри під загрозою "розплати" за голоси на їхню підтримку.

Таку думку в коментарі сайту "24" висловив президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов.

На думку експерта, новий склад Кабінету міністрів не сильніший за минулий. Попов наголосив, що українці не мали можливості ознайомитися з персональними даними і з планами роботи жодного з міністрів.

«Програма уряду явно за одну ніч написана, загальними фразами. Не можна оцінити — чим ці люди будуть займатися», — сказав він.

За словами політолога, новий уряд уже зараз має кілька проблем. Перша — що він сформований в неконституційний спосіб, не має ні політичної підтримки у парламенті, ні суспільної — серед громадян.

«Сумарний сьогоднішній рейтинг політичних сил, які їх обрали — 12-13%. Тому їм буде важко проводити системні реформи, не маючи підтримки», — уточнив Попов.

Експерт відзначив, що новий уряд має багато віце-прем'єрів, тому що треба було прилаштувати людей близьких до тих, хто приймав рішення, а також врегулювати питання балансу сил в такому колегіальному органі, яким є Кабмін.

«Це не правильно. Посади створювались під конкретних людей, а мало би бути навпаки. Мала би проводитися адміністративна реформа зі скороченням посад. Потрібно говорити про функції, а не про посади», — пояснив експерт.

За словами політолога, вже під час формування новий Кабмін опинився між кількома групами впливу, що позначиться на їхній спільній роботі як колегіального органу.

«Я вже зараз, перебуваючи у парламенті, бачу, як від міністрів вимагають розраховуватися за голоси на їх підтримку. Представники олігархічних груп, які проголосували за міністрів, вже зараз підходять і гучно говорять, що "ти повинен видати мені ліцензії, ти повинен влаштувати моїх людей". Якщо вони будуть "відпрацьовувати" таким чином голоси, то навряд чи взагалі зможуть організувати нормальну роботу», — підсумував Попов.