Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Асоціація адвокатів України заявляє про матеріальні збитки від смерті Грабовського

  • 08.04.2016, 13:24
  • 1 188

Голова Національної асоціації адвокатів України (НААУ) Лідія Ізовітова подала заяву до Головної військової прокуратури про залучення НААУ як потерпілої у кримінальному провадженні за фактом вбивства адвоката Юрія Грабовського.

Заява подана 7 квітня, йдеться на офіційному сайті НААУ.

"Вбивство адвоката Грабовського — важка втрата для усієї адвокатури України. Проте Національна асоціація адвокатів України, відповідно до приписів ст. 55 КПК України, не може бути визнана потерпілою за ознаками спричинення їй моральної шкоди. Натомість Національна асоціація адвокатів України вважає, що кримінальним правопорушенням їй спричинена матеріальна шкода", - йдеться у заяві.

Необхідність отримання статусу потерпілої сторони НААУ обгрунтовує положеннями ст.ст. 45, 55, 56 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та ст. ст. 55, 56 КПК України.

Відповідно до частини першої статті 55 Кримінального процесуального кодексу України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або матеріальної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Права й обов’язки потерпілого виникають у особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.