Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені повідомили, що суперспалах на Сонці може знищити життя на Землі

  • 25.03.2016, 20:15
  • 3 467

Вчені виявили, що майже 10% зірок, здатних виробляти суперспалахи, мають магнітне поле, напруженість якого аналогічна або слабкіша від напруженості магнітного поля Сонця.

Астрофізики зробили висновок, що Сонце здатне виробити суперспалах, який знищить життя на Землі. Про це повідомляє Naked Science.

Найбільш потужні сонячні спалахи призводять до викиду у космос величезної кількості енергії. Коли ця енергія взаємодіє з магнітним полем Землі, відбувається полярне сяйво.

Однак це може мати серйозні наслідки для Землі: такий спалах, наприклад, може призвести до виходу з ладу всього електронного обладнання та перебоїв з електрикою.

Найбільша геомагнітна буря сталася у вересні 1859 року, коли в бік Землі було викинуто величезну кількість енергії: по всьому світу вийшла з ладу телеграфна мережа, а захисний озоновий шар Землі був пошкоджений.

За словами вчених, сонячні виверження, порівняно зі суперспалахами на інших зірках, ніщо. Якщо щось подібне станеться, то це матиме катастрофічні наслідки для земної атмосфери, і життя на нашій планеті зникне.

Схожі новини