Передплата 2024 «Добрий господар»

Аксьонов: "Будівництво моста через Керченську протоку доведеться узгодити з Києвом"

  • 24.03.2016, 10:45
  • 1 299

Проросійська влада окупованого Криму заявляє, що будівництво моста через Керченську протоку доведеться узгодити з Києвом.

Про це заявив у середу глава Криму Сергій Аксьонов, передає Комерсант.

За словами Аксьонова, це пов'язано "з міжнародними юридичними нормами, згідно з якими Азовське море - зона загального судноплавства".

Отримати згоду України "навряд чи буде можливо", зауважив чиновник, додавши, що будівництво підземного переходу буде дешевше і узгодження не вимагає.

Опитані виданням юристи та експерти з морського права кажуть, що без згоди України побудувати міст практично неможливо. Згідно з договором 2003 року, застосовується Віденська конвенція про право міжнародних договорів.

Це означає, що РФ не може порушувати його умови, якщо не припинить його, пославшись, наприклад, на положення статті 62 "Докорінна зміна обставин", маючи на увазі зміну статусу Криму.

Але, зазначає він, більшість країн не визнають перехід Криму до РФ, і Україна має всі шанси оскаржити цю "докорінну зміну" в міжнародному суді або в погоджувальній комісії ООН, а, як показує практика, такі процеси можуть йти десятиліттями.

Кирило Дозмаров з Art De Lex вважає, що через плани з будівництва транспортного переходу Україна опинилася під загрозою блокування протоки для транзиту власних судів.

"Побудувати тунель складніше, необхідно прорити плаваючі ґрунти глибиною 70 м", - в той же час пояснив співрозмовник, близький до Мінтрансу РФ.

Схожі новини