Передплата 2024 ВЗ

Через Савченко Путіну можуть закрити Шенген

  • 17.03.2016, 14:28
  • 979

Прийнята парламентом Естонії заява на підтримку української льотчиці і народного депутата Надії Савченко може призвести до введення цією країною санкцій проти 29 громадян Росії, включаючи і президента Володимира Путіна.

Про це повідомляє портал EU Observer, передає Укрінформ.

Парламент Естонії переконливою більшістю голосів ухвалив резолюцію, яка свідчить: "Риїгікогу закликає до введення заборони на в'їзд до Європейського Союзу посадових осіб Російської Федерації, відповідальних за захоплення, тримання під вартою і незаконний судом над Надією Савченко".

Постанова парламенту юридично не є обов'язковою до виконання для уряду Естонії, проте представник МЗС Естонії на запитання про подальші дії відповів, що резолюція "містить надзвичайно суттєві пропозиції про подальші кроки", які "вимагають обговорення".

Як пояснює видання, для введення заборони на в'їзд до держав Євросоюзу необхідне прийняте консенсусом рішення Європейської Ради у Брюсселі. Проте ініціатори резолюції розраховують задіяти інший механізм — "чорного списку" Шенгенської зони. Він передбачає, що включення людини в "чорний список" однією з держав Шенгену автоматично означає включення її в національні списки всіх членів угоди. У єдиній Шенгенській інформаційній системі робиться відповідний запис, якого мають дотримуватися всі країни, що користуються нею. Особливість шенгенського механізму (в якому беруть участь 22 держави ЄС, а також Ліxтенштейн, Норвегія, Ісландія і Швейцарія — ред.) означає, що заборона на в'їзд до Естонії автоматично стане і забороною на в'їзд до всіх 26 держав угоди про безперешкодне пересування.

За словами депутата естонського парламенту Риїгікогу (і колишнього шефа естонської спецслужби) Ееріка-Ніілса Кросса, шанси, що Естонія закриє в'їзд до Шенгену для російськиx посадовців, "дуже хороші". Ініціатори резолюції, додав Кросс, готові відправити уряду вже готовий "чорний список", підготовлений депутатом Європарламенту від Литви Пятрасом Аустревичюсом. У списку під номером один значиться "Putin Vladimir Vladimirovich, President of Russia", всього ж у ньому 29 імен.

Механізм шенгенського "тотального чорного списку" був випробуваний 2010 року Швейцарією, що одноосібно закрила доступ в увесь Шенген 188 громадянам Лівії, пов'язаним із Ганнібалом Каддафі - сином покійного диктатора Муамара Каддафі. Політика в тому разі була ні при чому: Каддафі-молодший у Швейцарії звинувачувався у побитті готельної прислуги.

Схожі новини