Передплата 2024 ВЗ

Міністр оборони Польщі вважає смоленську авіакатастрофу терактом

  • 13.03.2016, 19:46
  • 1 058

"Метою того, що сталося під Смоленськом, було позбавлення Польщі лідерства, яке вело нас до незалежності".

Міністр оборони Польщі Антон Мацеревич назвав авіакатастрофу під Смоленськом, в якій загинув президент Лех Качинський, терактом.

"На цей момент тероризм використовується проти західних держав як інструмент провокації потоку міграції з метою дестабілізації європейського континенту. Варто пам'ятати, що Польща була першою жертвою тероризму в 30-ті роки. Після смоленської катастрофи ми можемо сказати, що Польща стала першою жертвою тероризму в рамках сучасного конфлікту, який розігрується на наших очах", - заявив він у неділю в Торуні на конференції "Сучасна політика: конфлікти і тероризм", пише "Польське Радіо".

При цьому він безпосередньо пов'язує авіакатастрофу з убивствами поляків у Катині.

"Тільки незалежна Польща може на повний голос заявити про Катинський геноцид. У 2009 році ще здавалося, що це так. Однак ми виявили, що спроба порушити це питання викликала реакцію, якої не очікував ніхто в світі. Ця реакція принесла смерть усієї польської еліти. Я маю на увазі загибель польської делегації під Смоленськом", - сказав він.

"Без сумніву, метою того, що сталося під Смоленськом, було позбавлення Польщі лідерства, яке вело нас до незалежності", - заявив Мацеревич.

На його думку, авіакатастрофа стала першою ланкою в ланцюзі подальших подій - напад РФ на Україну, окупація промислової частини Донбасу, катастрофа пасажирського лайнера "Малайзійських авіаліній", втручання у війну в Сирії.

Схожі новини