Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні створено Комітет етики правосуддя

  • 26.02.2016, 11:08
  • 1 276

Факти порушення етики і професіоналізму суддями, прокурорами та адвокатами вивчатиме Комітет етики правосуддя, до складу якого увійшли відомі експерти в галузі права, повідомляє "Інтерфакс".

На прес-конференції в Києві, презентуючи роботу Комітету етики правосуддя в рамках реалізації проекту "Відкритий суд", виконавчий директор комітету, засновник і керівник проекту "Відкритий суд" Станіслав Батрин розповів, що до складу комітету увійшли дев'ять експертів у сфері права "з винятковою діловою репутацією, правознавці, які мають довіру громадянського суспільства ".

"Оскільки склалася така ситуація, що питання довіри до правосуддя, до реформ у цій сфері сьогодні на порядку денному, то в Україні за підсумками діяльності проекту "Відкритий суд" створено таке об'єднання юристів, до яких має бути довіра суспільства для того, щоб здійснювати перевірку фактів порушення етики і професіоналізму суддів, прокурорів, адвокатів ", - розповів С.Батрин.

За його словами, мова йде про десятки тисяч людей, які здійснюють свою професійну діяльність в рамках судових процесів в Україні.

С.Батрин нагадав, що в рамках проекту "Відкритий суд" минулого року здійснено відеофіксацію більше 3000 судових справ, і зафіксовано ряд фактів, які свідчать про непрофесійне ставлення щодо учасників процесу.

Виконавчий директор комітету пояснив, що за підсумками вивчення фактів порушення етики і професіоналізму учасниками судового процесу будуть винесені відповідні рішення і вони нестимуть відповідальність. "Можливо, це буде відповідальність, яка стосуватиметься попередження, а можливо, і звільнення цієї особи", - пояснив він.

Ведучи мову про силу рішень, які будуть прийматися комітетом, С.Батрин пояснив: "Створення Комітету етики правосуддя дасть можливість кожному громадянину, який сьогодні перебуває наодинці в боротьбі за свої права в судах, отримати рішення комітету про те, що поведінка судді, прокурора чи адвоката не відповідає стандартам. Після цього за процедурою Комітет етики правосуддя направляє рішення або в Національну асоціацію адвокатів, або Вищу кваліфікаційну комісію суддів, або генеральному прокурору з відповідним висновком, що дана особа підлягає дисциплінарній відповідальності ".

Такий механізм, за його словами, дозволить кожному українцю отримати висновок фахівців і експертів в області права.

Схожі новини