Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові є загроза спалаху дифтерії та туберкульозу

  • 20.02.2016, 10:40
  • 2 520

У поліклініках, аптеках та лікарнях немає вакцини. Малюкам не можуть провести основних щеплень.

Новонароджених відпускають з пологових без обов'язкової вакцинації від туберкульозу. Якщо ще рік тому батьки самі відмовлялись від щеплень, то тепер оббивають пороги медзакладів. Або ж везуть свою малечу за кордон.

Багато малечі не має жодного щеплення. Тож за кордон поїдуть не відпочивати, а вакцинуватися.

Батьки піврічної Емми досі оббивали пороги львівських медзакладів, та усюди чули, що жодної вакцини немає. Друзі підказали, що з медкарткою дитини її прийме будь-який приватний педіатр Польщі. Якщо попередні аналізи підтвердять, що Емма здорова, там її і вакцинують від дифтерії, кашлюку та правця.

Є тільки вакцина від поліомієліту, кіру-краснухи та паротиту. Хоча ця поліклініка обслуговує третину цілого району і таких, як Емма — нещеплених проти туберкульозу ще від народження — тут понад 800 малюків. Без КДП — понад 600.

Вакцину проти дифтерії, кашлюку та правця — ще в листопаді можна було придбати хоча б в аптеці. Але і там їх вже немає. Така ж ситуація і в приватних клініках.

Всі в один голос нарікають — держава, очевидно, забула закупити. А це загрожує спалахом дифтерії та туберкульозу, адже діти можуть підхопити недугу через немиті руки, вживаючи заражене м'ясо тварин, молоко чи яйця.

«У Польщі можна зробити щеплення, але це коштує 130 злотих. Нам у поліклініці сказали, що її потрібно зробити в три етапи. Їй шість місяців, то вона має мати три таких прививки. Тобто 130 злотих помножити на три. Я вважаю, що це недорого», — розповіла молода мама Марта Когут.

Місцеві чиновники обіцяють, що вакцина має з'явитися у квітні-травні, однак у Міністерстві охорони здоров'я поки що відповідь цю інформацію не підтвердили.

Джерело: 24 Канал.

Схожі новини