Передплата 2024 ВЗ

Кампанію вакцинації проти поліомієліту продовжили на тиждень

  • 12.02.2016, 16:26
  • 620

Всеукраїнську додаткову вакцинацію проти поліомієліту продовжили ще на тиждень.

Про це на прес-конференції заявила перша заступниця міністра охорони здоров’я Олександра Павленко.

Кампанія з додаткової вакцинації проти поліомієліту почалась ще в жовтні 2015 року та має бути проведена в три тури. Під час першого туру було вакциновано 65% дітей, під час другого — 70%. Третій тур співпав із епідемією грипу, через що рівень охоплення кампанії суттєво знизився.

За час третього туру, наприклад, у Львівській області вакцину отримали лише 39% дітей. Подібна картина спостерігається й в інших регіонах. Тому міністерство охорони здоров’я прийняло рішення продовжити вакцинацію ще на тиждень.

Олександра Павленко розповіла, що наразі зобов’язанням України перед європейською спільнотою є вакцинувати 95% дітей віком від 2 місяців до 10 років.

«Спалах поліомієліту на території України є серйозною загрозою для втрати статусу країни, вільної від поліомієліту, який ми мали протягом 20 років», - каже Олександра Павленко.

Вакцина проти поліомієліту, яку отримала Україна, є гуманітарною допомогою, яку закупила організація UNICEF за кошти Європейської комісії. Для третього раунду UNICEF закупив 4,5 млн доз оральної поліовакцини (ОПВ). Цього достатньо, щоб охопити понад 4 млн дітей.

Координатор команди з реагування на спалах поліомієліту Всесвітньої організації охорони здоров’я Денніс Кінг підкреслив, що викорінення поліомієліту є всесвітнім пріоритетом номер один.

«Два випадки, які зареєстрували на Закарпатті, є викликом не лише для світової спільноти, але це також загроза для кожної української дитини, яка не має захисту», - каже Денніс Кінг.

За словами Кінга, у 1988 році у світі було 350 тисяч дітей, яких паралізувало в наслідок поліомієліту. Минулого року було зафіксовано лише 73 випадки — в Афганістані та Пакістані.

Як розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, Богдан Чечотка, у Львівській області працює 1100 кабінетів вакцинації. Він запевнив, що кількість вакцини в області є достатньою.

Міжнародний експерт з поліомієліту організації UNICEF Несрін Халед підкреслила, що UNICEF щороку закуповує мільйони вакцин для понад сотні країн. Вакцина, яку отримала Україна, перевірена та пройшла необхідну атестацію у ВООЗ.

Олександра Павленко закликала батьків не вірити маніпуляціям, які поширюються, та обов’язково зробити вакцинацію дітям.

Кожна дитина віком до 10 років повинна отримати три дози додаткової вакцинації, незалежно від попередньої історії щеплень. Вакцина доступна для кожної дитини безкоштовно.

Якщо дитина пропустила попередні два тури додаткової вакцинації — під час третього туру вона зможе отримати свою першу дозу вакцини.

Експерти наголосили: поліомієліт є надзвичайно небезпечною хворобою, ліків від якої не існує. Єдиний спосіб захистити свою дитину від захворювання — це вакцинація.

Схожі новини