Передплата 2024 ВЗ

Флот США відновить авіабазу в Ісландії для стеження за субмаринами РФ

  • 12.02.2016, 16:04
  • 573

Військово-морський флот США має намір повернутися на базу в Ісландії, яка використовувалася за часів "холодної" війни для  полювання на російські підводні човни.

Про це повідомляє military.com.

Командування просить Пентагон виділити кошти для оновлення ангара для літаків на базі в Кефлавіку. На базі планують розмістити протичовновий літак P-8 Poseidon, який прийдуть на зміну літакам P-3 Orion, які колись розміщалися в Ісландії.

На базі у Кефлавіку до закриття в 2006 році розміщувалися до 2500 військовослужбовців, які обслуговували літаки ВПС та флоту США.

ВМФ США зараз регулярно відправляє P-3 Orion у Кефлавік зі своєї авіабази на Сицилії для стеження за російськими підводними човнами в Північній Атлантиці. P-8 Poseidon виконуватимуть таку ж роль, як тільки ангар для літаків приведуть у відповідність до вимог обслуговування.

Активність російських підводних човнів в останні місяці значно зросла в Північній Атлантиці. Російські субмарини були неодноразово помічені біля берегів Великої Британії, а також Норвегії та Фінляндії у минулому році.

Заступник міністра оборони США у вересні минулого року відвідував Кефлавік. Ісландські ЗМІ повідомили, що він підняв питання про можливість повторного відкриття бази.

За словами співрозмовників видання, зараз ВМФ зацікавлений тільки в розгортанні морських патрульних літаків на короткі проміжки часу, по мірі необхідності.

ВМФ зрештою може організувати регулярні патрулювання на базу на ротаційній основі, за прикладом морської патрульної поліції на базі італійській базі в Сігонелла, де ескадрилій змінюються кожні шість місяців.

Заснована у 1951 році база має стратегічне розташування на півдорозі між містами східного узбережжя США і Європою, що робить її ідеальним для патрулювання в холодних водах між Гренландією, Ісландією та Великою Британією.

Ісландський уряд зберіг ангари бази у робочому стані. Ісландія - член НАТО, але не має власних збройних сил.

Схожі новини