Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені зафіксували передбачені Ейнштейном гравітаційні хвилі

  • 12.02.2016, 13:30
  • 871

Група вчених з декількох країн, що працюють у складі міжнародного проекту LIGO Scientific Collaboration, заявляють, що за допомогою декількох обсерваторій-детекторів їм вдалося зафіксувати в лабораторних умовах гравітаційні хвилі.

Про це заявив Національний науковий фонд США, передає BBC.

В обсерваторії вдалося зафіксувати хвилі, що утворилися в результаті зіткнення двох чорних дір близько 1,3 млрд років тому, які оберталися одна навколо одної. Кожна з чорних дір багаторазово перевищує Сонце за масою - в 29 і 36 разів.

В результаті зіткнення маса приблизно в три Сонця трансформувалася в гравітаційні хвилі з виділенням величезної кількості енергії. Це відбувалося в небі Південної півкулі.

Гравітаційні хвилі формуються навколо рухомих надмасивних об'єктів на кшталт чорних дір або нейтронних зірок і поширюються крізь небесні тіла, трохи викривляючи простір, крізь який проходять. Вони несуть важливу інформацію про природу гравітаційних сил, яку люди не можуть отримати ніяким іншим чином.

Існування гравітаційних хвиль передбачав ще Альберт Ейнштейн близько 100 років тому в рівняннях загальної теорії відносності, але до сих пір це явище ні разу не було підтверджено фактично.

Схожі новини