Передплата 2024 ВЗ

Скорочення бюджету NASA ставить під сумнів політ на Марс

  • 12.02.2016, 11:02
  • 640

Адміністрація президента США оприлюднила плани щодо скороченню бюджету NASA в 2017 році.

Скорочення бюджету NASA ставить під загрозу важливі проекти і плани. Заплановано зменшення фінансування агентства на $260 млн. Загальний бюджет складає $19 млрд.

Особливо хвилює адміністрацію NASA скорочення фінансування робіт по створенню нового покоління космічних кораблів і ракет за програмою Orion, яким пророкували роль ключового елемента в пілотованих польотах далеко за межі навколоземної орбіти, у тому числі на Місяць і Марс. Однак льотні випробування корабля Orion в безпілотному варіанті раніше заплановано на 2018 р., а в пілотованому — на 2023-го.

"Адміністрація президента Барака Обами не може посилено просувати плани відправити астронавтів на Марс, одночасно зменшуючи програми, які дозволять нам туди потрапити", — заявила конгресмен Ламар Сміт, що очолює Комітет з науки, космонавтиці і технологій.

Цікаво, що на цьому тлі частина додаткових коштів виділена на проекти, пов'язані з "космічним транспортом" — точніше кажучи, на підтримку приватних комерційних проектів по запуску людей і вантажів у космос. На той же 2017-й заплановано два польоту кораблів SpaceX і Boeing, а слідом повинні відбутися і пілотовані запуски.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини