Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зустріч Папи Римського та московського патріарха таємно готувалася протягом 2 років

  • 11.02.2016, 14:10
  • 1 170

Дипломати наголошують на політичному контексті даної зустрічі.

Зустріч Папи Римського та глави Російської православної церкви (РПЦ) таємно готувалася протягом двох років. Неофіційні контакти між представниками церков відбувалися в Римі, Москві та Гавані. Про це повідомили джерела у Ватикані.

Угода про зустріч була укладена ще восени 2015 року, проте РПЦ наполягла на тому, щоб протягом декількох місяців тримати це в секреті, інформують джерела у Римській курії.

Російський посол у Ватикані, Олександр Авдєєв, зазначив, що зустріч організували дві Церкви, але що вона може допомогти політикам і дипломатам у прийнятті політичних рішень.

Російська православна церква не могла б піти на подібний крок без згоди Путіна, підкреслив політолог та колишній радник у Кремлі, Глєб Павловський.

«Путін тісно пов'язує себе із РПЦ, що робить двогодинну закриту зустріч Понтифіка із московським патріархом 12 лютого не просто релігійною подією, але і політичною. Особливо під час ситуації, коли Росія знаходиться в конфлікті з Заходом через Україну та Сирію», - наголосив Павловський.

«Путін ясно бачить значення його відносин з РПЦ, а також відносини РПЦ з Папою. Він розуміє, що Папа є великим гравцем на світовій арені, і Путін був би радий використати можливість поліпшення відносин між Ватиканом і РПЦ з метою отримання певної підтримки Ватикану», - повідомив дипломат на умовах анонімності.

Представник РПЦ, Алєксандр Волков, повідомив, що спільна декларація, підписання якої очікується на зустрічі Папи та російського патріарха, зосереджується на переслідуванні християн Близького Сходу, проте питання напруженості між Росією і Заходом може бути включено у порядок денний.

Нагадаємо, 5 лютого у Ватикані анонсували першу в історії зустріч Папи із російським патріархом. Офіційний захід має відбутися 12 лютого на Кубі.

Протягом останнього часу Папа Францсик вже робив серію політичних заяв. У своєму щорічному різдвяному посланні «Urbi et orbi» («Місту і світу») Понтифік закликав світові держави об'єднатися у боротьбі проти екстремізму та зупинити звірства Ісламської держави. На початку січня Папа закликав Європу дати сміливу відповідь міграційній кризі, застосувати сміливу та креативну стратегію, аби впоратися із глобальною проблемою біженців.

Джерело: Reuters

Схожі новини