Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів отримав бюджет розвитку на 2016 рік

  • 11.02.2016, 13:58
  • 1 613

Рада погодила перелік об’єктів, фінансування яких цьогоріч проводитимуть за кошти бюджету розвитку міста.

Як відзначив під час засідання сесії міський голова Львова Андрій Садовий, Львів ще ніколи не мав такого збалансованого та якісного бюджету, як цьогоріч.

Як підкреслила керівник міського департаменту економічної політики Ірина Кулинич, розподіл коштів міського бюджету розвитку формували за відповідними пріоритетами: насамперед, це культурні заходи, спортивна інфраструктура, відновлення додаткових груп у 9 дошкільних навчальних закладах, придбання обладнання, ремонтні роботи й заходи з енергозбереження в закладах освіти та охорони здоров’я. Не залишаються без уваги діти-сироти, сім’ї загиблих учасників АТО, учасники АТО, також враховано видатки на оновлення електротранспорту і автотранспорту, передбачено комплексні заходи з покращення екологічної ситуації, продовжується будівництво та капітальний ремонт доріг, завершується будівництво трамвайної колії на Сихів, передбачено кошти на роботи з благоустрою районів міста, облаштування громадських просторів, площ, парків та скверів, освітлення вулиць та пішохідних переходів, гарантування безпеки та низку інших робіт.

Також, за словами посадовця, такого громадського обговорення, як цьогоріч, не проводили ще жодного разу. «Ми проводили громадські обговорення в сесійній залі, на які були запрошені всі депутати, представники громадськості, головні розпорядники коштів, аби мати змогу дати фахову відповідь на всі питання, які будуть звучати в залі. Також ми проводили обговорення в малій сесійній залі — це було спільне засідання 2 комісій: інженерної комісії та комісії фінансів та бюджету. Ми запрошували туди всіх охочих, також проводили обговорення з цільовими групами, представниками громадських організацій, бізнесу, іншими зацікавленими особами», — відзначила вона.

Зазначимо, що важливою позицією в цьогорічному бюджеті розвитку є відкриття 44 додаткових груп у садочках міста. «На початку була пропозиція відкрити 15 груп. Але діти не мають можливості чекати, тому ми прийняли рішення відкрити 44 групи. Такого об’єму не було ще ніколи. Важливо якомога швидше провести тендерні закупівлі — там, де ще не проводився тендер, а там, де підрядники вже працюють, надати їм гарантію, що ми прийняли бюджет розвитку, щоб вони збільшили активність у роботі. У нас кожен день — на вагу золота: потрібно встигнути до осені», — зазначив Андрій Садовий.

Ще однією важливою позицією в бюджеті є кошти на придбання та встановлення 200 відеокамер для нагляду за усіма складними перехрестями та ділянками Львова. «Уся інформація має бути оцифрована. Представники поліції, СБУ, усіх інших служб повинні мати змогу її отримати. На сьогодні питання безпеки — це питання №1», — додав міський голова.

Водночас, на закиди депутатів щодо переваги інфраструктурних проектів над гуманітарними, він підкреслив: згідно з Конституцією України, питання освіти, медицини та соціального захисту — це статті, які фінансує держава, і на які вона передбачає кошти в держбюджеті. «Унікальність Львова в тому, що ми дофінансовуємо це, не вкладаючи кошти в дороги та інфраструктуру на тому рівні, на якому повинні були б. Депутати ж пропонують не вкладати в це кошти зовсім. Скажімо, на вул. Мечнікова вартість робіт становить 69 млн грн. З них 39 млн грн — підземні роботи, колектор. Якщо просто перекласти зверху бруківку, завтра це все просяде. Колектор тут збудований 1898 року. Дивовижно, що він взагалі ще є. Чи колектор на вул. Стуса: коли спеціалісти залізли всередину, вони жахнулися, тому що його немає взагалі. І ми були у Львові на межі техногенної катастрофи, адже держава не буде вкладати гроші в інфраструктуру — це повноваження міста. Такого збалансованого бюджету, який ми маємо цьогоріч, не було ніколи. І це дякуючи системній роботі депутатських комісій та фракцій. Цьогоріч ми хочемо зробити більше. Ми максимально витрачаємо кошти на гуманітарний сектор, хоч і не мали б це робити», — підкреслив він.

Відзначимо, що впродовж останнього тижня відбулись масові громадські обговорення бюджету розвитку та презентація його основних показників для представників туристичного кластеру, ІТ-кластеру та компаній Львова, громадських активістів та промислових підприємств.

Нагадаємо, 1 лютого виконавчий комітет міськради прийняв рішення про бюджет розвитку міста на 2016 рік, де вперше передбачено кошти на реалізацію низки заходів культурного характеру, у зв’язку з отриманням статусу «місто літератури ЮНЕСКО». Також чимало коштів, у разі погодження депутатським корпусом, буде скеровано на спортивну інфраструктуру та безпеку міста. Планується відкриття 2 медіатек, створення сучасних інтерактивних класів у школах. Буде продовжено роботу у напрямку відкриття амбулаторій сімейної медицини. Також місто планує суттєво оновити міський електротранспорт.

Джерело: прес-служба ЛМ

Схожі новини