Передплата 2024 «Добрий господар»

Відійшов у вічність останній карпатський січовик Микола Паращинець

  • 11.02.2016, 13:42
  • 1 086

Восьмого лютого цього року на 95 році від народження відійшов у вічність останній оборонець Карпатської України, січовик, славної пам'яті Микола Паращинець.

Про це повідомив Тарас Деяк, лідер «Карпатської Січі».

Носячи у серці ідею національного визволення, він брав активну участь у боротьбі з окупантом на теренах закарпатської землі в рядах ОНО «Карпатська Січ». У кривавій битві на Красному Полі під Хустом у березні 1939 року він, пліч-о-пліч з кількома тисячами молодих патріотів, став на шляху в рази чисельнішої армії угорського окупанта.

Микола Паращинець народився і все життя провів у селищі Буштино Тячівського району, котре дало Срібній Землі цілу когорту нескорених і відомих у краї та за його межами борців за волю України. Разом з своїми братами Іваном та Петром брав активну участь у процесі творення Карпатської України, спільно з побратимами-пластунами і просвітянами долучився до просвітницької роботи серед земляків перед виборами до Сойму Карпатської України, які відбулися 12 лютого 1939 року.

У радянські часи, якимось дивом уникнувши репресій, працював у місцевому колгоспі, а з відновленням незалежності України активно включився у державотворчі процеси. За багатолітню працю на національній ниві нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Джерело: День

Схожі новини