Передплата 2024 ВЗ

У журналі київського університету Порошенка назвали «Вальцманом» і «баригою»

  • 10.02.2016, 15:49
  • 2 080

У київському науково-методичному журналі для вчителів «Історія в школах», який видає Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова, професор історії назвав президента України Петра Порошенка «баригою», а українську владу - сіоністською.

На це звернув увагу блогер Іван Оберемко, який опублікував фото журналу на своїй сторінці у Facebook.

Головний редактор журналу Юрій Войцеховський заявив ZAXID.NET, що ці вислови є особистою думкою професора, а сама редакція в них толерантна.

У номері журналу «Історія в школі» за вересень 2015 року була опублікована стаття «Пам’ятки історії України: минуле і сучасне». Її автор, доктор історичних наук, професор Віктор Король не лише описує проблему збереження історичних пам’яток, але й називає Петра Порошенка «баригою», вказує, що його прізвище — «Вальцман», та висуває твердження, що «влада в Україні під контролем сіоністів».

Як вважає головний редактор журналу Юрій Войцеховський, наведені цитати є лише думкою автора, за яку редакція відповідальності не несе.

«У нас толерантна редакція. Це особиста думка професора Короля. Я її можу поділяти або не поділяти. У нас є розуміння свободи преси? Є. Прізвище «Вальцман» фігурувало в пресі?», - риторично питає Юрій Войцеховський.

За словами Войцеховського, історик Віктор Король є постійним дописувачем до журналу «Історія в школі». Його статті розміщувались у рубриці «Дискусійна зала», з приміткою, що думка редакції може не співпадати. На фотографіях з випуску №9-10 жодних подібних приміток не видно.

«Ця стаття присвячена не цій проблемі, а збереженню пам’яток України. Виділяти такий невеличкий фрагмент — це, я думаю, не зовсім коректно. Але якби я його викинув як редактор — я можу це зробити, це поставило б мене в конфлікт з нашим постійним дописувачем, до якого я відношусь з повагою. Це тонкі внутрішні редакційні речі, які важко зрозуміти ззовні», - вважає Юрій Войцеховський.

Також головний редактор журналу додав, що Віктор Король вже на пенсії, і тому «йому втрачати нічого, він може казати те, що каже».

Згідно вихідних даних, видавцем журналу «Історія в школі» є Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова. Войцеховський стверджує, що фактично журнал є незалежним і фінансується виключно за рахунок передплатників.

В журналі також вказано, що його виданню сприяють: Інститут історії України НАН України, Інститу педагогіки АПН України, КНУ ім. Тараса Шевченка, Київський міський педагогічний університет ім. Б.Д.Грінченка, Творча спілка вчителів України та Міжетнічна педагогічна асоціація.

Схожі новини