Передплата 2024 «Добра кухня»

МОЗ: "Вірус Зіка можуть переносити 53 види українських комах"

  • 09.02.2016, 16:38
  • 887

В Україні є 53 види комах сімейства Aedes, але оцінинити їхню потенційну небезпеку щодо перенесення  вірусу Зіка наразі складно, бо з величезної кількості видів комах цього сімейства у світі наразі вивчено лише п'ять.   

Про це на брифінгу у вівторок заявила керівник ДЗ «Український центр із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України» Любов Некрасова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В Україні є 53 види комах роду Aedes, а чи переносять вони вірус Зіка, це потрібно вивчати. Їх дуже багато по всьому світу, з них вивчено і виділено вірус Зіка лише у п'яти. На сьогодні багато не можна сказати, бо грунтовна робота з вивчення шляхів передачі вірусу тільки починається", - сказала Некрасова.

Вона додала, що панікувати не потрібно, оскільки ВООЗ наразі займається цим питанням і має розробити протокол і алгоритм дій.

"Я думаю, що Україна готова до того, щоб узяти його на озброєння, і буде проводити всі необхідні заходи, щоб ми знали, які комахи в нас циркулюють. Чи буде у нас можливість діагностувати вірус Зіка? Так, у нас є три установи - це наша (Український центр із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України. - Ред.), Інститут епідеміології та Протичумний інститут ім. Мечникова в Одесі, які мають достатньо обладнання і фахівців", - запевнила Некрасова.

Коментуючи повідомлення ЗМІ про збільшення випадків мікроцефалії у Бразилії, вона зазначила, що наразі не можна сказати напевно, що вони спричинені вірусом Зіка.

"Над цим зараз дуже потужно працюють провідні світові лабораторні центри та університети. Я думаю, ми будемо мати достатньо матеріалів для того, щоб в Україні належним чином контролювати цю ситуацію", - сказала Некрасова.

Симптоми лихоманки Зіка - нудота, дратівливість, шкірний висип, почервоніння оболонок очей і сильні суглобові болі. Вона не викликає ускладнень у дорослих, але становить загрозу для вагітних, зокрема підвищує ризик народження дитини з мікроцефалією - захворюванням, що характеризується значним зменшенням маси головного мозку, що стає причиною розумової відсталості і неврологічних відхилень. За повідомленнями ЗМІ, у Бразилії виявлено вже більше 4 тисяч таких випадків, багато малюків не виживають.

Схожі новини