Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Доповідь ООН: "У Сирії "знищують ув’язнених"

  • 09.02.2016, 10:07
  • 719

Сирійська влада проводила державну політику, спрямовану на знищення тисяч ув’язнених, йдеться у доповіді, підготовленій для Ради ООН з прав людини.

У документі режим президента Башара Асада звинувачують у злочинах проти людяності.

До ймовірних воєнних злочинів причетні як проурядові, так і опозиційні сили Сирії, йдеться у доповіді.

Багато затриманих піддавалися тортурам, деяких били до смерті, інші померли від нестачі води, їжі або відсутності доступу до медичної допомоги, кажуть автори документу.

Вони зробили свої висновки на базі розмов з сотнями свідків подій, що відбувалися від моменту початку антивладних виступів у березні 2011 року.

У документі йдеться про те, що протягом останніх чотирьох з половиною років тисячі людей померли, бо були позбавлені волі сторонами сирійського конфлікту.

Автори доповіді підозрюють, що сирійська влада протягом конфлікту утримувала за ґратами десятки тисяч людей. Ситуацію ув’язнених у документі описують як "нагальну й широкомасштабну кризу у сфері захисту прав людини".

Кількість жертв сирійського конфлікту оцінюють у приблизно 250 тисяч людей.

Близько 4,6 млн людей залишили Сирію, а ще 13,5 млн людей, які залишилися у цій країні, як вважається, потребують гуманітарної допомоги.

Автори доповіді звинувачують і сирійську владу, і тамтешню опозицію у жорстокому ставленні до затриманих ними людей, однак більшість таких порушень пов’язують саме з органами державної влади. Більшу частину смертей у місцях позбавлення волі задокументували в підконтрольних сирійським спецслужбам об’єктах.

З березня 2011 року у Сирії затримували цивільних, яких підозрювали у підтримці опозиціонерів або ж у неприхильному ставленні до влади.

Керівники держави точно знали про ці зловживання та схвалювали їх, йдеться у доповіді.

"Урядовці навмисно підтримували такі погані умови утримання ув’язнених… Вони усвідомлювали, що це призведе до масової загибелі ув’язнених", - заявив дослідник ООН у сфері прав людини Сержіу Піньєйру.

Крім того, доповідь звинувачує сили сирійської опозиції у вбивствах захоплених у полон сирійських солдатів.

Документ констатує: бойовики з угрупування "Ісламська держава" незаконно утримують у різних місцях велику, проте невідому кількість ув’язнених.

У доповіді йдеться про те, що "Ісламська держава" створила в’язниці, у яких тортури та страти перетворилися на рутину.

Джерело: ВВС Україна

Схожі новини