Передплата 2024 ВЗ

У Львові бабаки весну не віщуватимуть...

  • 09.02.2016, 10:48
  • 1 426

Самець Мишко помер, а самки надто пізно полягали спати.

У Львові бабаки весну не віщуватимуть...
У Львові бабаки весну не віщуватимуть...

Уперше за сім років Стрітення у Львові пройде без бабачого прогнозування погоди. Самець Мишко, який віщував у попередні роки прихід весни, восени минулого року помер. Відтак у Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі залишилося лише дві бабачихи. Можливо, вони б і взяли на себе відповідальну місію віщування погоди, от тільки “дівчата” надто пізно пішли спати.

«Не плануємо будити бабаків, тому що вони заснули пізно, - пояснив директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. - У зв’язку з теплою зимою самки були дуже активними і в сплячку впали лише у середині грудня. Близько двох з половиною місяців потрібно цим тваринам для того, щоб повноцінно виспатися».

У центрі розповіли, що чотирирічний самець Мишко відійшов у кращий світ, тому що відвідувачі нагодували його солоним насінням (попри заборону годувати тварин). У Мишка відмовила підшлункова залоза, і бабак загинув. Нині дворічним самкам шукають “хлопчика”. А поки тривають пошуки, бабачихи сплять у спеціальному приміщенні, стала температура якого - сім градусів тепла. Як стверджують у центрі, це оптимальна температура для затяжного сонного часу цих тварин.

Нагадаємо, харківський бабак Тимко ІІ спрогнозував ранню, але “норовливу” весну. Звіра, за традицією, розбудили 2 лютого у селищі Гайдари, що на Харківщині. Бабак прокинувся від зимової сплячки і не побачив власної тіні. “Це означає, що весна буде ранньою, але можливі похолодання та морози”, - пояснили науковці біологічної станції Харківського національного університету імені Каразіна. “Невідомо, який би прогноз дали наші бабаки, - продовжив розмову Ігор Антахович. - Львівські та харківські природно-кліматичні умови різняться”.

Схожі новини