Передплата 2024 «Добре здоров’я»

WP: "Штати та ЄС мають більше тиснути на Путіна, аніж на Україну"

  • 06.02.2016, 21:00
  • 1 148

У дипломатичних колах багато говорили, що Путін готовий припинити конфлікт, який він ініціював в Україні, щоб «звільнити» російську економіку від західних санкцій.

Проте не ясно, чи дійсно Кремль готовий піти на компроміс, або ж просто намагається розділити західні уряди та перекласти вину за дипломатичний провал на Україну.

Про це йдеться в редакційній статті впливового американського видання The Washington Post, передає Укрінформ.

"Потрібно перевірити Путіна (щодо готовності досягти миру в Україні), але досі європейські уряди та адміністрація Обами не зробила необхідних кроків, щоб поставити його на місце", - зазначає видання.

Фактично, Росія і війська, які вона контролює на Донбасі, ніколи не дотримувались першої вимоги Мінської угоди — припинення вогню, адже щоденні сутички продовжуються вздовж лінії зіткнення. "Тим не менше, деякі європейські уряди та зацікавлений бізнес готові вітати розповіді Москви. Вони звинувачують адміністрацію Президента України Петра Порошенка в провалі затвердження парламентом конституційних поправок, які дозволяли б більшу автономію для окупованих Росією районів, а також за відсутність домовленостей щодо проведення виборів на цих територіях", - підкреслюється в публікації.

Тим часом, підтримувані Росією «керманичі» окупованих територій хочуть, щоб вибори пройшли на умовах, які дали б змогу в оманливий спосіб узаконити їхню владу, наголошує видання.

Вікторія Нуланд і Владислав Сурков "продемонстрували певну гнучкість" під час переговорів, що спонукало деяких чиновників США дійти висновків про можливість імплементації Мінської угоди. Однак, це вимагало б формування пакета, в якому "конституційна реформа України поєднувалася б з реальними планами проведення виборів та відновлення державного контролю над кордоном з Росією".

Втім, вкрай необхідним першим кроком має стати "припинення вогню та реалізація інших заходів забезпечення безпеки, таких як розгортання міжнародних спостерігачів на всій території, що перебуває під російським контролем".

Путін показав, що може забезпечити тишу, якщо він того хоче, - він робив так впродовж короткого періоду в вересні, коли Росія розгорнула свої війська в Сирії. "Замість тиску на Україну, адміністрація Обами має долучити ЄС до того, щоб добитися від Путіна реальної демонстрації готовності припинити війну. Якщо він це зробить, то клімат для політичної угоди може бути встановлений. Якщо ні, то всі знатимуть, хто винен у замороженому конфлікті", - підсумовується в публікації.

Схожі новини