Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Незаконно утримувані в РФ українці Карпюк і Клих звернуться до ЄСПЛ через тортури

  • 05.02.2016, 17:34
  • 950

Незаконно утримувані в Росії громадяни України Микола Карпюк та Станіслав Клих звернуться зі скаргою до Європейського суду з прав людини з приводу застосування до них катувань з боку правоохоронних органів РФ.

Як передає УНІАН, про це повідомила юрист Української Гельсінкської спілки з прав людини Надія Волкова, яка представляє інтереси Карпюка і Клиха в Європейському суді з прав людини, сьогодні на брифінгу в Києві.

«І Микола Карпюк, і Станіслав Клих скаржилися на те, що їх катували. Стосовно обох були проведені судово-медичні експертизи, висновки цих експертиз сумнівні. Зокрема, обидва скаржилися на застосування до них електричного струму, але експерти не змогли встановити зв'язок між тілесними ушкодженнями, які вони отримали в результаті застосування електричного струму, і природою їх походження», - сказала Волкова.

Юрист заявила, що в обох випадках судмедекспертиза засвідчила, що на тілах обох ув'язнених є тілесні ушкодження, однак на початку, коли обидва були заарештовані та були проведені початкові судово-медичні експертизи, вони свідчили, що і у випадку Карпюка, і в разі Клиха ніяких тілесних ушкоджень на їхніх тілах не було засвідчено.

«Ми будемо скаржитися до Європейського суду з прав людини і застосовувати цей аргумент. Ми можемо стверджувати, що дійсно - і Микола Карпюк, і Станіслав Клих отримали ці ушкодження під час перебування їх під ефективним контролем правоохоронних органів Росії», - підкреслила вона.

«Головний слідчий, якому було подано заяву про скоєння злочину проти Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, відмовив у відкритті кримінального провадження і розслідуванні їхніх скарг про застосування до них катувань», - додала Волкова.

Схожі новини