Передплата 2024 «Добрий господар»

Президент Польщі підписав закон про стеження за громадянами

  • 05.02.2016, 17:23
  • 863

Закон про стеження розширить доступ польської влади до цифрових даних і послабить обмеження на оперативно-розшукову діяльність поліцейських.

Про це повідомили в адміністрації президента країни Анджея Дуди, пише BBC.

Європейський Союз продовжує перевіряти, чи ухваленими нещодавно законами про Конституційний трибунал та громадські ЗМІ Польща не порушила демократичні стандарти.

Тисячі поляків взяли участь у акціях протесту проти змін, описаних Amnesty International як "серйозний удар по правах людини".

Консервативна партія "Право і справедливість", яка отримала більшість місць у парламенті за підсумками виборів у жовтні минулого року, каже, що розширення можливостей влади у сфері нагляду є цілком виправданим через загрозу тероризму.

Підписані президентом зміни стали реакцією на рішення Конституційного трибуналу, який постановив, що попередня редакція закону містила незрозумілі формулювання та не забезпечувала належного контролю за цією сферою.

Разом з тим, польський уповноважений з прав людини Адам Боднар вважає, що деякі положення нового закону є неконституційними, повідомляє агентство Reuters.

Згідно з ухваленим з подачі "Права і справедливості" законом, який набрав чинності наприкінці минулого року, рішення Конституційного трибуналу приймаються більшістю у дві третини голосів його суддів.

Крім того, уряду надали права призначати та знімати керівників громадських мовників, тим самим викликавши побоювання стосовно незалежності цих ЗМІ.

Керівник Європарламенту Мартін Шульц назвав ці зміни "небезпечною путінізацією європейської політики".

Схожі новини