Передплата 2024 ВЗ

Клімкін на зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" підніме питання деокупації Криму

  • 05.02.2016, 15:42
  • 765

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки" 13 лютого має намір порушити питання деокупації Автономної республіки Крим.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Клімкін сказав журналістам.

Він повідомив про створення механізму переговорів у форматі «Женева плюс» для відновлення українського суверенітету в Криму.

Міністр нагадав, що зараз українська сторона "намагається створити на різних міжнародних майданчиках..., в наших переговорах якісь елементи, які дозволять нам створити майданчик з обговорення кримської проблематики".

"Ми тиснемо. Звичайно, Росія каже, що поки що це не предмет обговорення. Я, до речі, порушу це під час нашої "нормандської зустрічі", чи вона відбудеться в Мюнхені, чи вона відбудеться не в Мюнхені... І будемо послідовно тиснути разом з нашими партнерами. Ми поступово набуваємо міжнародної підтримки", - наголосив Клімкін.

"Спочатку потрібно розпочати ці дискусії. У нас є питання, які стосуються гуманітарного, екологічного, економічного, навігаційного виміру і безпеки і, врешті-решт, самого статусу тимчасово окупованого Криму. Чи зможемо ми розпочати з Росією дискусії з усіх питань одночасно - це питання подальшого обговорення", - наголосив міністр.

Клімкін висловив сподівання, що Росія розуміє, що у Криму в умовах окупації немає майбутнього.

"У нас є стільки питань, і я сподіваюся, що Росія розуміє, що ці питання не вирішуються. І в результаті під російською окупацією Крим сьогодні йде в нікуди", - сказав Клімкін.

На його переконання, це розуміють і люди, які перебувають у Криму, а також представники міжнародної спільноти.

"Санкції щодо Криму - це окрема ланка. Санкції щодо Криму будуть залишатися, як залишається політика невизнання тимчасової окупації. І це розуміння, я дуже сподіваюся, що і з боку Росії, що Крим іде в нікуди, воно має посадити Росію за стіл переговорів. Яким він буде за формою - це інше питання", - наголосив міністр.

Схожі новини