Передплата 2024 ВЗ

У Лондоні знайшли одну з найстаріших фресок римської Британії

  • 05.02.2016, 12:24
  • 1 272

Під час "охоронних" розкопок перед будівлею нового офісного будинку в Лондонському Сіті археологи знайшли фрески, які колись прикрашали будинок багатого римлянина. Знахідка була на глибині близько шести метрів. Фрески датуються кінцем I століття н.е., тобто першими десятиліттями римського Лондона.

У Лондоні знайшли одну з найстаріших фресок римської Британії
У Лондоні знайшли одну з найстаріших фресок римської Британії

Про це повідомляє видання "Наука і життя".

Це один з найбільш ранніх зразків настінного живопису в римській Британії. Можна сказати, що фрескам пощастило - вони виявилися буквально "запечатані" в землі. На межі I і II століть н.е. на місці, де знаходився будинок, побудували базиліку - громадську будівлю. Перед будівництвом римляни вирівнювали поверхню і зруйнували стіни будинку, частина з них впала всередину приміщень. В результаті фрески виявилися "обличчям вниз". У такому вигляді їх і знайшли фахівці з археологічного підрозділи Музею Лондона.

Збереглися ділянки розписаної штукатурки до 2,5 метра в ширину і до 1,5 метра в довжину. Більшість фарб, використаних при розписі були органічного походження. Тільки одна з них - червона - виготовлена ​​з кіновару, дорогого рудної сировини, який в римський час добували в Іспанії.

Цікаво, що в орнаменті на фресці допущена помилка. Щоб її виправити, треба було б перемалювати всю панель. На думку археологів, помилка говорить про те, що над фрескою працювали кілька майстрів.

Схожі новини