Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені з'ясували справжню причину облисіння

  • 05.02.2016, 10:58
  • 1 164

Генетики з Японії, США і Нідерландів виявили генетичні причини облисіння людей.

Результати дослідження автори опублікували в журналі Science, повідомляє Еспресо.TV.

Генетики дійшли висновку, що втрата людьми (що знаходяться, як правило, в літньому віці) волосся обумовлена ​​згасанням функцій стовбурових клітин волосяного фолікула (кореня волосини разом з її оточенням).

Вчені провели експерименти з мишами. У гризунів, на відміну від людей, організм ефективно справляється з оновленням волосся. Генетики вирішили прискорити старіння мишей і таким чином відстежити причини, які призводять до втрати волосся у мишей.

Протягом 18 місяців вчені стежили за станом шкірного покриву мишей і його волосистої частини. Прискорене старіння, пов'язане зі скороченням стовбурових клітин, призвело до зменшення площі волосяного покриву і стоншення волосся.

Причину цього вчені бачать в накопиченні пошкоджень ДНК, які стимулюють дегенеративні зміни волосяних покривів. Фахівці виявили чинники, активність яких впливала на облисіння, зокрема ген COL17A1.

Цей ген кодує один з трансмембранних білків, який забезпечує транспорт речовин через клітинну мембрану. Цей самий ген, як показали дослідження інших вчених, відповідає за індивідуальні особливості зовнішності людини.

Схожі новини